"Стандарт енд Пуърс” потвърди най-високия кредитен рейтинг на Великобритания

Международната агенция "Стандард енд Пуърс" (StandardendPoor's) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания на най-високото равнище "ААА". Прогнозата е "стабилна", се посочва в прессъобщение, цитирано от ТАСС.

Анализаторите от "Стандард енд Пуърс" отбелязват, че британската икономика продължава да бъде "богата и диверсифицирана", а темпът на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) и заетостта надхвърля очакванията. Рейтинговата агенция прогнозира за страната икономически растеж от 3 процента тази година и 2,7 процента през 2015 година. Специалистите коментират също, че Великобритания запазва ролята си на глобален банков център, а финансовият сектор продължава да има важен принос за нарастването на икономиката на страната.

"Стандард енд Пуърс" обаче предупреждава, че ако Великобритания реши да излезе от Европейския съюз, икономическата ситуацията в страната ще се влоши.

"Стандард енд Пуърс" единствена от трите водещи рейтингови агенции остави суверенния рейтинг на Великобритания на най-високото равнище. "Фич" (Fitch) и "Муудис" (Moody's) вече го понижиха с една степен, припомня ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес