"Стандарт енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на София

"Стандарт енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на София

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings) повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от ВВ+ на ВВВ- със стабилна перспектива. Така той вече влиза в групата на "инвестиционните рейтинги".

"Това означава, че Столична община става още по-привлекателно място за насочване на инвестиции. Добрият рейтинг е не само полезен ориентир за чуждестранните инвеститори, а и за самата община и нейните граждани, защото помага за привличане на по-евтин финансов ресурс за реализиране на капиталовата програма на столицата", съобщиха от пресцентъра на общината.

В мотивите на "Стандарт енд Пуърс" се казва, че в подкрепа на рейтинга на Столична община е статутът на града като административен, финансов и търговски център на България. Това допринася за диверсификацията и дава основания за прогнозиране на устойчив икономически растеж на местната икономика.

Стабилната перспектива отразява тази на рейтинга на България (BBB-/стабилна перспектива/A-3), както и факта, че икономиката на София е по-силна от средната за страната. По тази причина "Стандард енд Пуърс" дава на Столична община максималния възможен рейтинг за българска община, който е равен на държавния.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?