“Стандарт енд Пуърс“ повиши перспективата на рейтинга на България

“Стандарт енд Пуърс“ повиши перспективата на рейтинга на България

"Стандард енд Пуърс" повиши перспективата пред българския кредитен рейтинг от стабилна на положителна. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна се потвърждават на BBB-/A-3', съобщиха от Министерството на финансите.

Положителната перспектива отразява подобряването на финансовите условия в страната, както и засилване на фискалните и външните буфери. Анализаторите от агенцията очакват стабилния икономически растеж да продължи, в съответствие с възходящата динамика на износа и благоприятните условия за кредитиране.

Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред, смятат от агенцията. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и текущата сметка ще остане на излишък.

Другата глобална кредитна агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Краткосрочният рейтинг в чуждестранна и местна валута също се запазва "F2". Оценката за рейтинга е подкрепена от стабилната фискална позиция и политиката за поетапно присъединяване към еврозоната.

“Фич“ посочва, че икономическият растеж в страната надхвърля отчетения за държавите в категорията ‘BBB’. През 2017 г. българската икономика нарасна с 3.6 % в реално изражение. За сравнение, средният растеж на икономиките от същата рейтингова група е 3.3 %.

За настоящата година "Фич" очаква растежът да се ускори до 3.7 %, преди да се забави до 3.4 % през 2019 г.

Споделяне

Още от Бизнес