"Стандарт" няма да раздава "жива вода", защото "няма ненаказано добро"

Хората продължават да пълнят вода от обявения за свещен кладенец, нищо че в нея откриха нитрати,сн. БГНЕС

Вестник "Стандарт" няма да раздаде 10 000 флакона с "жива вода" от бликналия отново кладенец в Плиска на читателите си при покупка на съботния им брой от павилионите "Лафка" по случай Голяма Богородица.

Това обяви в днешния си брой всекидневникът в статия, озаглавена "Символите не са вредни за здравето". Тя започва с думите "Няма ненаказано добро" и завършва с констатацията, че "цялата дандания около водата в Плиска дойде в повече даже и на клетото аязмо, което взе че се самозатрупа вчера". Мотивът за промяна на намерението на ежедневника е "да не разпалва страховете и налива още вода в мелницата на раздорите".

Отказът на "Стандарт" идва ден, след като премиерът Бойко Борисов забрани всякаква търговия с "чудотворната вода" и се закани да спре финансирането на разкопките, ако това не се случи. Неотдавна правителството отпусна 500 000 лв. за разкопките в Голямата Базилика на първата българска столица. 

В сряда "24 часа" съобщи, че търговската верига "Лафка", през която щяха да се раздават флаконите с "жива вода", се е отказала от акцията.

Изказването на Борисов на заседанието на правителството дойде две седмици, след като той и трима министри на регионалното развитие Лиляна Павлова, на финансите Владислав Горанов и на транспорта Ивайло Московски бяха поръсени с вода от кладенеца. това стана по инициатива на шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров, за да тръгне България напред по негови думи.

"Стандарт" обяснява, че получил лично от Божидар Димитров разрешение да вземе вода от "Свещения кладенец", за да я подари на хората "с изричната уговорка, че става въпрос за подарък" и никой няма да печели от това. Не е ясно на какво основание е поискано и дадено въпросното разрешение.

"Имахме една-единствена цел. Да дадем на хората шанс да се докоснат до още един символ на славното ни минало, още една надежда", обяснява вестникът защо е решил да "подари" от "чудотворната вода".

"Откъде да ни хрумне, че някой ще тръгне да мери нитратите на двата милиграма вода от Плиска. И да стряска хората, че ако искат да получат частица от първата българска столица, рискуват здравето си. Това е все едно да се проверяват за бактерии стотиците хиляди икони в църквите, които всеки пипа и целува. А дали утре някой няма да прати в лаборатория и дъждовната вода от Стъпката на Крали Марко край село Габрене?!", пише изданието.

Пробите от водата бяха взети от конкурентния в."Труд", който в понеделник обяви резултатите от тях - че е опасно водата от обявения за лековит кладенец, който засега е със статут на археологическа разкопка.

В интервю пред "Нова телевизия" в сряда Божидар Димитров каза, че цялата истерия около "живата вода" от кладенеца е заради инициативата на главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова.

"Спокойно ! "Стандарт" няма да раздаде флаконите с водата от аязмото в Плиска. За да не разпалва страховете и налива още вода в мелницата на раздорите. Но какво ще правим с върволицата от хора, които всеки ден се редят на опашка пред кладенеца", пита вестникът.

Изданието пише, че без да чакат някой да им каже или да попитат, тези стотици хора са направили "с вярата си мястото свещено". 

"А ние наивно поискахме да дадем и на останалите част от тази тяхна надежда. Защото за мнозина в тази държава, в която се вихри злоба и омраза, е останала само надежда и носталгия към добрите времена, когато да си българин е звучало гордо. Но това е минало. А сега България може би ще стане първата страна, в която към символите на величавото ни минало ще трябва да се слага етикет, че те не са за пиене, поливане на доматите, нито за ядене, камо ли за пране. Както и, че те не пазят от дяволи, особено ума.", пише "Стандарт".

 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?