Стандарти за училищните тоалетни и пари за ремонта им искат младежите

С улични акции в София, Търговище, Габрово, Кърджали и Разград учениците поискаха нормални тоалетни

Министерството на здравеопазването да въведе стандарти, на които трябва да отговарят училищните тоалетни, и да предвиди средства за ремонт на повече от сегашните тоалетни в училищата, които са в ужасяващо състояние. За това настояха от Национална мрежа за децата във вторник, когато се отбелязва Световния ден на тоалетната.

 

По данни на ООН близо 2.5 млрд. души в света нямат достъп до прилична тоалетна, а над 1 млрд. от населението извършват естествените си нужди на открито, което причинява инфекции и безброй смъртни случаи от предотвратими иначе болести.

 

От Национална мрежа за децата за пореден път изнесоха данни, че заради мръсните училищни тоалетни, липсата на консумативи в тях и незатварящи се врати. Децата са принудени да се стискат в продължение на 5-7 часа или да не пият вода, за да не им се налага да посещават тоалетна, посочва организацията. Това води до сериозни здравословни проблеми, както физиологични, така и психически, допълва тя.

 

"От 2010 г. насам ние обръщаме внимание на проблема и настояваме при всеки повод пред Министерство на здравеопазването за решение. Все още такова няма, но се надяваме, че съвсем скоро ще бъде обърнато сериозно внимание и отговорните институции ще се заемат с този въпрос", коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

 

"Никой не трябва да се замисля голяма или малка е нуждата от спешен евакуационен план за подобряване на тоалетните в училищата. Отговорът е ясен: голяма е нуждата”, допълва сподели Аделина Кюнчарска, ученик и член на младежката мрежа "Мегафон", платформа за участие на децата и младите хора в работата на Национална мрежа за децата.

 

В отбелязването на Световния ден на тоалетната се включи и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

 

"Трябва да скъсаме с табутата и да направим хигиената и изграждането на канализации приоритет на развитието", подчерта той, цитиран от АП.

 

Всяка година повече от 800 хиляди деца под 5 години умират от диария вследствие на лоша хигиена. Липсата на достъп до чисти тоалетни в училищата е причина също за много жени и деца да се отказват от продължаване на образованието си, след като достигнат пубертет, според доклад на УотърЕйд, частна агенция, която работи в сътрудничество с ООН.

 

"Канализацията е от основно значение за човешкото здраве и за чистотата на природата. Това е нещо съществено за устойчивото развитие и достойнството", изтъкна Бан Ки-мун и даде началото на кампания за намаляване с една втора на хората без достъп до тоалетна до 2025 г.

 

"Когато в училищата тоалетните са добри, 11 процента повече момичета учат в тях", посочи генералният секретар на световната организация.

 

"С общи усилия и откровени и открити дискусии за значението на тоалетните и хигиената можем да подобрим здравето и благополучието на една трета от човешкото семейство. Това е замисълът на Световния ден на тоалетната", подчерта той.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?