Станишев: Анексите за 2 млрд. са блъф за бюджетната актуализация

Станишев: Анексите за 2 млрд. са блъф за бюджетната актуализация

Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев обвини правителството и премиера Бойко Борисов, че блъфират със сключените от предишния кабинет анекси към договори с фирми за 2 млрд. лв., които сега се посочват сред причините за актуализацията на бюджета за 2010 г.

“Тези анекси никой никога не ги е показвал, те са блъф. Ние няколко пъти задаваме въпроси, в това число чрез парламентарния контрол - дайте да ги видим тези договори, бе, дайте да ги видим. Къде са тези 2 милиарда? Няма ги“, заяви Станишев пред бТВ в събота.

Той определи като “смешни истории“ обясненията ,че първо трябва да приключи прокурорската проверка по тези допълнителни споразумения и ги сравни с доклада “Станишев“, който се оказа правен по медийни публикации и остана без никакви последици.

Според председателя на социалистическата партия в момента е много по-важно това, че “шест месеца след приемането на бюджета правителството казва - ние ще се развиваме по-добре, икономическата прогноза е с три процента нагоре, и същевременно казват - но няма да съберем 2 милиарда лева приходи, и никой не дава отговор защо“.

Станишев обаче обясни причината и според него тя е в неразплатените държавни задължения към бизнеса, невръщането на ДДС и оказваната върху бизнеса преса. “Когато убиеш кокошката, която снася яйца, не можеш да получиш яйцата. Затова няма приходи. С полицейски акции, с МВР не се бори контрабанда или поне не изцяло“, допълни той.

Според него страната ни не само не излиза от кризата, както прогнозира финансовият министър Симеон Дянков, “ние задълбочаваме кризата“.

“Когато хората обедняват, когато ги уволняват, трябва да знаят защо - заради политиката

на това правителство“, заяви лидерът на БСП. Според него този бюджет е приет само с две цели и постига два резултата - официализира, че бюджетната дупка ще бъде с 2.3 млрд. лв. повече от планираната вече от ГЕРБ и харченето на оставения от предишното правителство правителство.

“Нали беше опоскана държавата? Оказа се, че година и половина, от лятото на миналата година, когато фискалният резерв беше 8.2 млрд. лв., до края на тази година ще бъдат похарчени около 4 млрд., но не за засилване на икономиката, а само за запушване на дупки“, заяви Станишев.

Според него има основание да бъде свикан от президента един консултативен съвет за национална сигурност на тази тема, но все пак икономическата, социалната политика се прави от правителството и основната отговорност и инициатива трябва да бъде тяхна. Той определи като “крайно наложително да се обсъжда сега как се формира бюджетът за догодина или пак ще очакват някакво чудо“.

Той прогнозира, че ако ГЕРБ продължават по същия начин неизбежно ще изгубят властта, а БСП ще повиши рейтинг и на практика има ползва от подобно развитие на нещата, “но кой нормален човек иска държавата да фалира и хората да бъдат докарани до просешка тояга. Аз не го искам.“

“Второ, дори да си тръгне ГЕРБ след опустошително управление, на всеки следващ ще му бъде изключително трудно да постигне по-добри резултати и ще бъде много мъчително за страната, защото една отговорна опозиция, каквато е БСП, не иска провала на управляващите, защото това е провал на България и се опитваме да ги коригираме, само че няма чуваемост“, каза още Станишев.

Той обори и твърденията на Бойко Борисов, че в момента правителството плаща по 10 млн. евро лихва всеки месеца за теглен заем за строежа на АЕЦ “Белене“. По думите му от държавният бюджет не е налят нито лев в проекта, който се движи от НЕК, но явно е забравил, че неговото правителство отпусна от хазната 300 млн. лв. за увеличаването на капитала на “Българския енергиен холдинг“ за ускоряване на дейностите по строежа на ядрената централа.

Станишев отново посочи, че АЕЦ “Белене“ е необходима на страната заради това, че след 2012 г. предприятията ще трябва да купуват права за изхвърляне на въглеродни емисии и с ядрена централа харчовете биха били по-малки, заради недостига от 20 на сто на електроенергия в Балканския регион и изтичащия проектен срок на V и VІ блок на АЕЦ “Козлодуй“ съответно до 2015 и до 2017 г.

“Какво правим след това? И ще се опре дотам ние да внасяме ток от Турция, защото Турция вече подписа с Русия за изграждане на четири блока на атомна електроцентрала“, заяви Станишев.

Той отново посочи, че проектът "Белене" е одобрен от Европейската комисия, а за изграждането на сочените като алтернатива VІІ и VІІІ блок в АЕЦ “Козлодуй“ трябват 6-7 години.

Споделяне

Още от България