Станишев, Бареков и Уручев влязоха в енергийната комисия на Европарламента

Станишев, Бареков и Уручев влязоха в енергийната комисия на Европарламента

Лидерите на БСП и на "България без цензура" Сергей Станишев и Николай Бареков станаха в четвъртък членове на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент (ЕП). Освен тях, думата по европейските енергийни и промишлени въпроси ще има и евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, който е трети мандат в ЕП и по-рано също бе в енергийната комисия.

Последното решение на предишния състав на Европарламента, свързано с енергетиката, беше резолюция, която съдържаше призив за прекратяване на проекта "Южен поток".

Също по трима българи стават членове на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и в комисията по култура и образование. В първата влизат Мария Габриел от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС. Във втората са представителят на Реформаторския блок Светослав Малинов, станалият известен като Любимец 15 Момчил Неков, който събра преференциите на електората на БСП и измести Станишев от първото място в листата, както и Ангел Джамбазки от ВМРО, който влезе в ЕП в коалиция с Бареков.

В комисията по регионално развитие ще участват Томислав Дончев от ГЕРБ и Искра Михайлова от ДПС, която в понеделник се очаква да бъде утвърдена като неин председател.

Илхан Кючук и Неджми Али от ДПС влизат съответно в комисията по външни работи на ЕП и в комисия по бюджети. Георги Пирински от БСП е разпределен в комисията по бюджетен контрол. Представителите на ГЕРБ Ева Паунова и Емил Радев стават членове съответно на комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите и на комисията по правни въпроси.

Андрей Ковачев от ГЕРБ влиза в подкомисията по правата на човека към комисията по външни работи.

Споделяне

Още от Европа