Станишев бави до последно развръзката за червените листи

Станишев бави до последно развръзката за червените листи

Лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев до последният момент ще държи в напрежение съпартийците си за окончателното подреждане на листите за национален парламент. Дори е възможно решението как ще изглеждат те да бъде взето след евровота на 7 юни. Пред Mediapool червени депутати твърдят, че Станишев няколко пъти на различни партийни сбирки е дал да се разбере, че крайното решение кой откъде ще се кандидатира, ще е след изборите за Европарламент. Според тях по този начин Станишев ще ги "държи в напрежение" и няма да "могат да се отпускат".

Другият мотив за протакането обаче можело да е резултатът за БСП от евроизборите.

"Чак такова бавене едва ли ще се случи, с оглед на факта, че общинските и областните конференции вече минаха и листите по места са оформени, само се чака одобрението от ръководството", контрира обаче социалист. По думите му докъм 20 май трябва да бъде свикан пленум, на който освен водачите, да бъдат гласувани и самите листи.

Най-неясен засега е въпросът около мажоритарните кандидати, които бяха въведени чрез законовите промени именно с гласовете на БСП и коалиционния ѝ партньор ДПС. Из кулоарите на парламента от месец вече се въртят имена, въпреки че представители на партийното ръководство "казват, че няма нито една сигурна кандидатура".

Като мажоритарен кандидат в столицата се спряга името на бившия зам.-финансов министър Георги Кадиев, който в момента е общински съветник и председател на борда на "Топлофикация"-София. Кадиев бе сред номинациите и за кмет на столицата, но впоследствие отпадна и БСП-София, ръководена от Румен Овчаров, издигна Бригадир Аспарухов.

Друг кандидат на соцпартията за кмет на София – Стоян Александров, също бил кандърдисван за мажоритарен претендент, но той засега бавел отговора си. Историкът проф. Андрей Пантев също е сред "обичайните заподозряни" за мажоритарния вот. Трябват обаче още 28 кандидати. Задачата е "да се намерят силни личности, които могат да спечелят, а не само да пускаме някой в обречена битка", коментира депутат. Затова той не изключвал повечето мажоритарни да бъдат "застраховани" и в партийните листи на челни места и така влизането им в НС да бъде гарантирано.

Като мажоритарен кандидат е възможно да бъде издигнат и сегашният депутат и областен лидер в Търговище Румен Такоров или пък представител на гражданската квота.

Социалисти обаче отхвърлят лансираната от опозицията теза, че в смесените райони, а и в други места, БСП може да играе заедно с ДПС и да издигне общи кандидати. "Не вярвам това да стане при положение, че там, където партията на Доган има мнозинство, те вкарват свой човек. Защо им е да търсят нашата подкрепа", попита представител на левицата.

В Кърджали, сочен за "бастиона" на ДПС, социалистите обмисляли да "пуснат" като мажоритарен зам.-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски, който щял да бъде водач и на пропорционалната листа в Смолян. Другият зам.-министър от квотата на БСП в земеделието Светла Бъчварова също била "харесана" за водач в Добрич.

Като мажоритарен в Разград можело да излезе областният управител Наско Атанасов

Най-неизяснено засега остава положението в райони като Габрово и Ловеч. Като водач на партийната листа в Ловешко се очертавал шефът на предизборния щаб на БСП Евгений Узунов. Янаки Стоилов, който досега оглавяваше тази листа, можело да е начело в Габрово.

Въпреки мнения на социалисти, че лидерът Станишев, както и шефът на БСП-София Румен Овчаров, трябва да се явят като мажоритарни кандидати, това ще остане само "пожелание". Станишев по всяка вероятност освен в Бургас, ще е водач и на червената листа в 25-и софийски район, а Овчаров - отново в 23-ти. За 24-ти район в София е "гласен" Стефан Данаилов. В София-област пък се спрягат Кирил Добрев, Евгения Живкова и Валя Богданова.

Някои от червените министри запазват досегашните си места в листите – Михаил Миков във Видин, Асен Гагаузов в Сливен, а Петър Мутафчиев в Пловдив-област. За Пловдив-град пък за водач усилено се спряга името на министъра на финансите Пламен Орешарски, който започна политическата си кариера от СДС.

Вместо от Стара Загора, социалният министър Емилия Масларова, ще е водач в Хасково, а мястото ѝ сега ще бъде отредено на министъра на здравеопазването Евгений Желев. Вицепремиерът Меглена Плугчиева пък най-вероятно ще е начело в Силистра.

Не бил ясен въпросът и около водачеството в Благоевград, където досега това място бе отредено за Любен Корнезов, както и в Русе и Враца. В Пазарджик начело щял да застане председателят на НС Георги Пирински.

Най-безпроблемни били водачите в Перник – Ангел Найденов, в Плевен – Румен Петков, във Велико Търново – Бойко Великов, а в Шумен и Разград съответно Димитър Дъбов и Венелин Узунов. В Ямболската листа за първото място се спрягат двама кандидати – Атанас Мерджанов и Петър Кънев. Всички те и са депутати и в настоящия парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България