Гражданските протести били "провокация" на ГЕРБ

Станишев: Безотговорно е да се подават оставки – това е мечта на Борисов и Цветанов

Лидерът на БСП готов да поиска вот на доверие от Националния съвет заради Пеевски

Сергей Станишев. Сн: БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев е готов да поиска вот на доверие от Националния съвет на партията, но според него е безотговорно сега да се подават оставки, тъй като това е мечтаният сценарий от Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Това обяви Станишев във вторник след редовното заседание на Изпълнителното бюро (ИБ), което е обсъдило вътрешнопартийното напрежение, предизвикано от избора на депутата от ДПС за председател на ДАНС, както и от други кадрови назначения - най-вече на областни управители от квотата на ДПС.

За да сподели отговорността на лидера, вот на доверие ще поиска цялото ИБ на БСП, макар че членовете му не са били наясно с машинациите около издигането на Пеевски, а също като останалите депутати от БСП са били уведомени, че трябва да гласуват "за". Решаващият пленум, на който ще се разбере дали Станишев остава начело на партията, е в четвъртък.

Лидерът на БСП съобщи, че не намира за нужно правителството на Орешарски да поиска вот на доверие от Народното събрание. Кабинетът е избран само преди двайсетина дни и партиите, които го подкрепят, не са оттеглили доверието си, посочи той. Допълни, че за тези 20 дни правителството е направило повече, отколкото ГЕРБ за 4 години и съвсем скоро ще внесе в Народното събрание спешен пакет от мерки - социални, за бизнеса и за укрепване на демократичната държавност.

Станишев не успя да аргументира твърдението си защо заради “безспорната политическа грешка", както окачестви избора на Пеевски, той трябва отново да получи доверие от партията си, а Пламен Орешарски, който формално предложи скандалния депутат и медиен магнат за шеф на ДАНС, да не търси вот на доверие от парламента.

Депутати коментираха пред Mediapool, че не е изключено, ако Орешарски предприеме такъв ход, правителството да падне. Според Конституцията, при искан вот на доверие, "за" кабинета трябва да гласуват 121 народни представители, а БСП и ДПС имат точно 120 и трябва да разчитат на поне един глас от "Атака". Партията на Волен Сидеров обаче отказва да се ангажира с явна подкрепа за правителството, а само да участва в трикове с нагласяване на кворума, които обаче в този случай не вършат работа.

"Ако ни поискат вот на недоверие, противниците на правителството трябва да имат 121, а нямат толкова. Затова ще чакаме ГЕРБ да поиска”, обясниха социалисти.

Според Станишев подаването на оставки в този момент било безотговорно, защото това е най-мечтаният сценарий за Бойко Борисов и Цветан Цветанов. По думите му "това връща ГЕРБ на власт – или връчване на мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство в този парламент, или нови избори, които да бъдат направени с недостатъчни гаранции за честността на вота".

Самозстрелването на БСП с Пеевски отключи вълна от граждански протести и срина легитимността на правителството, с което действително направи огромна услуга на ГЕРБ.

Ако кабинетът "Орешарски" падне, следва парламентарната рулетка и президентът трябва да даде мандат за съставяне на правителство на най-голямата сила - ГЕРБ, а в БСП се чуват все повече опасения, че Борисов може да се прегърне с ДПС и да управляват заедно.

Социалисти твърдят, че именно заплахите на ДПС, че преди изборите имали оферта и почти сключена сделка с ГЕРБ за съвместно управление, са причината БСП да отстъпва постове и позиции във властта на коалиционния си партньор.

Гражданските протести били "провокация" на ГЕРБ

Действията на правителството показват, че протестиращите са чути. Ние се отнасяме с уважение към протестите и хората, които изразяват своята гражданска позиция, декларира Станишев. Според него трудно може да се отрече, че в последните два дни се променя характерът на протеста, особено във вечерните часове.

“Имам информация от цялата страна за организиране, разплащане, извозване на хора, които се включват в протестите, и се стремят да ги радикализират и да предизвикват безредици и сблъсъци. Това е провокация към самата демокрация в България. Не е трудно да се сетим кой стои зад това – партия ГЕРБ. От първия ден на съществуване на правителството, позицията на ГЕРБ е много ясна – не признават резултатите, готви се сценарий за дестабилизация. Обръщам се към хората, които протестират – не позволявайте да бъдете употребени от тези, които бяха свалени от власт. Бих се обърнал и към представителите на "Атака” и председателя ѝ - да не се поддават на провокация, защото това се търси последователно и активно”, каза още той.

Междувременно пресцентърът на БСП съобщи, че областни ръководства на БСП в страната изразяват подкрепата си за председателя Станишев и на кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски. Срещу Станишев се вдигнаха социалистите в Пловдив, Благоевград, Пазарджик, след назначените областни управители от квотата на ДПС, за които движението твърди, че не са негови кадри.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?