Станишев: БСП печели, сценарият за предсрочни избори се провали

Станишев: БСП печели, сценарият за предсрочни избори се провали

Резултатите от местния вот са “отчетлив успех за БСП”, която е първа политическа сила с 21 процента от гласовете в национален мащаб, обяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев на пресконференцията в НДК в изборната нощ. Сценарият, който се е залагал, тези избори да провокират предсрочни парламентарни избори, не се състоя, посочи той. Станишев призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов “да свали розовите очила”, защото на 28 октомври не е случило това, за което “бленуваше”. ГЕРБ не е този феномен, който беше НДСВ през 2001 г., изтъкна Станишев.

Неговата оценка и послания се разминаха тотално с тези на кандидата за столичен кмет на левицата Бриго Аспарухов и водача на общинската листа Георги Кадиев, които обявиха резултата в София за “отчайващо нисък”, и тежък “шамар”. Аспарухов призова за поемане на отговорност не само от градското ръководство на БСП, но и на централното, като посочи и “очебийното напрежение” между тях.

Сценарият не се реализира

Станишев призна поражението на БСП в София, но като основна причина за него изтъкна това, че партията не е успяла да наложи сериозен дебат за реалните проблеми на града. Очевидно не успяхме да мотивираме достатъчно избирателите на левицата, допълни той. По думите му харизмата на Бойко Борисов работи в София и заедно с тази на ВМРО в Пловдив. Според него обаче изборните резултати показват, че БСП е издигнала най-силни кандидати и е партията с най-голям кадрови потенциал.

Той акцентира на безпрецедентната предизборна кампания, по време на която вървеше и учителската стачка.Опозицията разчиташе, че това ще доведе лош резултат и ще се дестабилизира управлението, но сценарият не се реализира, каза Станишев.

Той изтъкна, че категорично няма основания за предсрочни изори. Припомни, че не мина и вотът за недоверие към кабинета, който бе поискан в тежка политическа обстановка. Министър-председателят не вижда причини и за промени в правителството, тъй като един кабинет се оценява от парламентарното мнозинство, а то е стабилно. Той припомни, че през 2003 г., когато тогава управляващата НДСВ спечели кметове само в два областни града, това не е било повод за оставки и рокади в правителството.

Според Станишев сегашното управление бележи успехи. Като такива бяха посочени завръщането на медицинските сестри от Либия, както и решението на ЕС името на единната европейска валута да се изписва на български като “евро”.

Лидерът на БСП благодари на генерала от Държавна сигурност Бриго Аспарухов, че се наел с тежката мисия да се бори срещу най-популярния политик в град, където БСП никога не е печелила кметски или парламентарни избори.

Бойко Борисов се превърна в заложник и проводник на модела "Софиянски", каза Станишев. Съветниците от които се оплакваше, че му пречат, сега са в неговите листи, допълни той.

Сега въобще не е момент за оставки, каза Станишев. Председателят на софийската организация Румен Овчаров, видимо съкрушен от загубата в София, при която БСП губи досегашната си позиция като първа сила в общинския съвет, обеща да бъде направен анализ и поета политическа отговорност. Това обаче ще стане след балотажа за районните кметове другата неделя.

Според предварителни данни Бриго Аспарухов се класира трети в София след лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който води с над 50% и вероятно ще спечели още на първия тур, следван от кандидата на СДС и ДСБ Мартин Заимов.  

“Изядохме шамар”

“Изядохме шамар в София, но нямам отговор каква е причината”, коментира водачът на червената общинска листа Георги Кадиев. Оттук нататък вариантите са два – или се предприемат радикални мерки, или обръщаме и другата буза, допълни той.

”Много трудно ще работим с Бойко Борисов, тъй като отношенията между нас станаха и лични. В чисто политически план обаче няма да намерим допирни точки”, заяви Кадиев. По време на кампанията той и кандидатът за кмет Бриго Аспарухов обявиха Бойко Борисов за “мутра”, а Борисов нарече Кадиев “кретен”.

Според Бриго Аспарухов има продължаваща дълбока криза в БСП. Избирателите, съмишлениците са дълго време доста разочаровани и ние трябва да не подценяваме този процес, който тече в партията, смята Аспарухов.

Запитан кой носи вина за провала му в София, той каза, че не може да отговори.

Гражданската ми позиция е, че тази криза е резултат на един дълъг процес, който изживяват и десницата, и левицата в България. Социалистическата партия не върви по пътя, по който вървят европейските социалисти и в един такъв вакуум се настанява друга политическа сила, която все още няма ясни политически параметри, коментира генералът от Държавна сигурност.

В отговор на въпрос дали скандалите, свързани с градското ръководство на БСП и около евроизборите, са оказали влияние върху резултата му и този на БСП в София, Аспарухов каза, че е убеден в това. Тази тиха битка, която се води между градската организация и централното ръководство, е видима за всички. Моето дълбоко убеждение е, че ние трябва да говорим открито с хората, тоест такова напрежение, както го наричаме засега, очебийно има, видимо е с просто око, и ние трябва да го признаем и да вземем съответните мерки да преодолеем такива трудности, добави кандидатът на БСП за столичен кмет.

Ивелин Николов, член на ВС на БСП, коментира изборите с думите: “Много успешни избори за левицата и за управляващата коалиция. Българите гласуваха разумно”.

Споделяне

Още по темата

Още от България