Станишев: България да стане "енергиен Давос"

Станишев: България да стане "енергиен Давос"

България има амбицията да се превърне в "енергиен Давос" и предстоящата енергийна среща на върха, организирана от президента Първанов, да прерасне в ежегоден енергиен форум. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба, която информира за разговора в сряда между министър-председателя Сергей Станишев и помощник заместник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Брайза и координатора по енергийната дипломация в Евразия в Държавния департамент Стивън Ман.

В съобщението се казва, че идеята за "енергиен Давос" е била "оценена високо" от американските представители.

Основна тема на разговора е била планираната за 24 и 25 април в Пловдив среща на върха "Природен газ за Европа: сигурност и партньорство".

Форумът ще се проведе броени дни преди първата среща ЕС – Каспийски регион, която чешкото председателство на ЕС организира на 7 май в Прага. Според източници от Брюксел, европейските партньори не са във възторг от българската инициатива, от която не се очаква да допринесе особено за разрешване на проблема с енергийната сигурност на ЕС.

Наскоро близкото до ЕК издание "Юропиан войс" дори публикува анализ, в който на София бе препоръчано да отмени форума и вместо това да изпрати на всички участници покана за срещата ЕС-Каспийски регион в Прага.

В същото време Станишев е лансирал пред американските представители инициативата си в София "да се провежда ежегоден енергиен форум, за да има постоянство, а не кампанийност в изграждането на общата енергийната политика". Гостите "са оценили високо стратегическата му визия за развитието на сектора".

Форумът в Пловдив ще събере основните партньори на ЕС в енергийното сътрудничество като Русия, САЩ, Азербайджан, Украйна, Турция, Грузия, Казахстан, Туркменистан, Египет и други.

Очаква се на срещата да присъства и руският премиер Владимир Путин, който в рамките на визитата ще посети Великотърновския университет, за да бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза.

Това е форум не за определен проект, е подчертал министър-председателят, а е начало на по-активен диалог по стратегическите въпроси на енергийното сътрудничество.

Американската оценка е била, че срещата на върха в Пловдив е навременна и много необходима, защото дава отлична възможност да се изградят общи принципи в енергийната политика между страните производители, потребители и транзитьори на газ, се казва в съобщението на МС.

Премиерът Сергей Станишев е подчертал, че голямата цел, за която България последователно работи, е доставките на газ да бъдат максимално диверсифицирани. Това е дългосрочният ни подход, елемент от който са предстоящият форум на върха, последователната подкрепа за реализацията на "Набуко и "Южен поток", представените пред ЕС проекти за изграждане на вътрешни връзки с европейските страни и на терминал за внос на втечнен газ, разширяването на съществуващото газохранилище и т.н.

Ще направим всичко, за да се реализират максимално много от тези проекти за диверсификация, е изтъкнал Станишев. България има амбицията да бъде възлов център на транзит на нефт и газ и да допринася за общата енергийна сигурност на Европа.

Посоката, в която действате, е напълно правилна и имате нашата пълна политическа подкрепа, са изтъкнали американските експерти, според съобщението на правителствената пресслужба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?