Станишев: България е обречена на коалиционни управления

Станишев: България е обречена на коалиционни управления

България е обречена в бъдеще на коалиционни управления, тъй като няма политическа сила в момента, която да вдъхне такова доверие и да избере такава визия, че да спечели самостоятелно и убедително едни избори. Това коментира бившият лидер на БСП и премиер Сергей Станишев пред БНР в неделя. Според него това изисква политическата култура да бъде на друго ниво.

По думите му има огромно изместване на дискусията в България от същностните проблеми. Водещият проблем пред страната е икономическото развитие, а публичната енергия е концентрирана около конституционна реформа, съдебни отношение и др., смята евродепутатът и председател на европейските социалисти.

"Това е важно, но храни ли някой илюзии, че след толкова много месеци дискусия по конституционната реформа, "исторически компромиси“ и други действия, в крайна сметка планината се напъна и роди нещо много незначително, каза Сергей Станишев.

Според него, държавата ни се оказва в изключително тежко положение в две ключови сфери – образование и здравеопазване, които са основна индикация за ефективността на страната.

Станишев отказа да коментира кризата в ДПС с мотива, че тя е "е достатъчно зряла партия, за да може да реши своите проблеми и напрежения“, но прогнозира оставане на Местан в политиката, начело на собствен проект. Той не се ангажира с прогноза коя политическа сила обаче би приела да си партнира с новата формация на Местан, предвид съмненията за външен контрол и нарече "абсолютно неприемливо във всяка една държава“ искането на турския премиер Реджеп Ердоган Бойко Борисов да се намеси във вътрешната политика на ДПС след скандала в партията.

Той коментира, че от гледна точка на интереса на ДПС, оттеглянето на подкрепата за кабинета „Орешарски“ е било политическа грешка.  Към лятото на 2014 г. протестите вече  са заглъхнали а правителството е работело "доста ефективно“, смята той.

Сега съдружието е различно, доколкото виждам, но има една много сложна коалиция, допълни Станишев и изказа становището си за обречеността на бъдещи коалиционни управления.

Споделяне

Още от България