Станишев: Частни интереси подменят държавата

Станишев: Частни интереси подменят държавата

"Общото усещане в обществото е, че през изминалите 17 години държавата е поразядена и много частни и икономически интереси се опитват да я подменят”, заяви премиерът Сергей Станишев. Според него подобни опити ще бъдат пресечени от новата Националната агенцията по сигурността (НАС).

Промените се обсъждат много внимателно от всички експерти, имащи отношение към проблемите на сигурността, за да се гарантира максимална ефективност в работата на НАС, заяви Станишев в петък по време на посещение във Велико Търново. Той напомни, че законопроектът е консултиран с експерти от САЩ, НАТО и ЕС.

Коментарът му бе по повод изявлението на бившия шеф на контраразузнаването Иван Чобанов и досегашен ръководител на българската дипломатическа мисия в Зимбабве, че замисълът за спецагенцията наподобява бившата Държавна сигурност.

“Какво да ви коментирам генерал Иван Чобанов? Завърнал се е, още не  се е ориентирал, вероятно не е чел и законопроекта”, коментира министър-председателят. При завръщането си в четвъртък Чобанов заяви, че законопроектът му е изпратен от Народното събрание за становище. Той отрече слуховете, че може да оглави “българското ФБР”, като разкри, че преди няколко месеца е бил отстранен от МВР със съгласието на тримата лидери в управляващата коалиция.

Премиерът е уверен, че след промените, които работна група от депутати прави между първо и второ четене в законопроекта за агенцията, ще има по-добър вариант от първоначалния, който бе остро разкритикуван от опозицията.

При обсъждането на законопроекта в работната група на НАС са ѝ вменени разследващи функции, освен това служителите ѝ ще могат да извършват арести. Това стана против волята на вътрешния министър Румен Петков, който на няколко пъти заяви,че дублирането на полицейски функции ще е “вредно за държавата”.  

В петък Станишев отново успокои с думите: “Подобна агенция ще бъде добра и полезна с много добро взаимодействие с МВР, което е ключов фактор”.

По всяка вероятност депутатите ще оставят механизъм, чрез който ръководството на НАС ще се назначава с президентски указ, заяви в петък по БНТ шефът на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров. Преди ден изтече срокът, в който депутати можеха да внасят предложения за промени в закона между първо и второ четене. Свинаров каза, че има амбицията проектът да влезе максимално бързо в пленарна зала и че обмисля да организира изнесено заседание на комисията идната седмица, на което за един-два дни да се стигне до окончателен вариант.

Заради нескритите конфликти в правителството и по отношение на НАС, Николай Свинаров (НДСВ) заяви преди ден, че в парламента не е проведен отговорен дебат за реформа на специалните служби, а основната инициатива за нея трябва да дойде от изпълнителната власт. Законопроектът за агенцията бе подготвен под ръководството на премиерския секретар по национална сигурност, но впоследствие под него се подписаха по двама депутати от трите управляващи партии. “Прехвърлянето на отговорността, и то по толкова важен въпрос, води единствено до намаляване на доверието в правилността на провежданата държавна политика в сектора за сигурност и не е добър знак нито за самите служби, нито за обществото”, отбеляза Свинаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?