Станишев чества 9 май пред Паметника на Съветската армия

Млади социалисти пазиха монумента цяла нощ, за да не осъмне пребоядисан

Станишев чества 9 май пред Паметника на Съветската армия

Лидерът на европейските и българските социалисти Сергей Станишев избра сцената пред оспорвания Паметник на Съветската армия в София, за да отправи послания по случай 9 май, честван в ЕС като Ден на Европа, а в Русия – като Ден на победата.

 

"Искам да поздравя всички ветерани от Втората световна война и да отдам почитта на парламентарната група на Коалиция за България към загиналите в най-голямата битка срещу "кафявата чума” през 40-те години на двадесети век", заяви Станишев при поднасянето на цветя пред паметника на Съветската армия.

 

През последните години граждани и общественици водят кампания за демонтиране на паметника, построен в чест на съветската армия -окупатор, тъй като в момента на навлизането си на българска територия СССР е в състояние на война с България (обявена на 5 септември 1944 г.).

 

Станишев заяви в словото си, че "трябва винаги да помним, че фашистката идеология е жива и затова сме тук - като предупреждение".

Лидерът на БСП и ПЕС подчерта също, че за него този празник е и дълбоко личен, защото неговият дядо е воювал в тази война, а неговият баща е бил български антифашист и "това е в кръвта ми и тази мисъл е в моето сърце". Бащата на Сергей Станишев – Димитър Станишев, който е бил секретар на ЦК на БКП, е един от висшите функционери на комунистическия режим в България.

 

"Днес на 9 май отново съм тук, тук са и моите колеги от БСП и партиите на Коалиция за България и винаги на този ден ще бъдем на този паметник", каза още Станишев и напомни, че "без победата над нацистка Германия днес Европа нямаше да бъде същата".

 

Той отказа да коментира изнесените от Реформаторския блок документи, от които е видно, че "Газпром" е оказала натиск за промени в българското законодателство за строителството на "Южен поток".


"Смятам за неуместно днес да коментирам изобщо темата", каза лидерът на БСП. На въпрос защо е неуместно, той отговори: "Защото днес е празник и темата е друга".

Коментирайки ситуацията в Украйна, той заяви: "Ние настояваме за диалог в тази остра криза - това състояние е ненормално, особено между два братски народа - руския и украинския".


На организирания от БСП концерт пред Паметника на съветската армия дойдоха депутати, общински съветници и други политици от левицата. Присъстваше и Нина Гергова от контрапротеста в защита на кабинета "Орешарски".


Около 300 души - предимно възрастни хора, бяха дошли да послушат съветски песни.

 

През нощта срещу петък млади социалисти - доброволци охраняваха паметника на Съветската армия в София, за да не осъмне пребоядисан за 9 май.

Повече от 15 души, патрулки и частна охранителна фирма пазеха цяла нощ монумента и отбелязаха Деня на победата. Още в полунощ младите социалисти разпънаха общ транспарант с българското и руско знаме с надпис "Братска победа" върху паметника, точно над надписа "На съветската армия освободителка от признателния български народ".

Доброволците останаха пред паметника до 10 часа сутринта, когато започна официалното полагане на венци. По време на самото тържество те подвикваха към лидера на БСП и ПЕС: "Другарю Станишев, на Изток към победата".

Празнуващи носеха транспарнт с надпис: "Не на НАТО! Не на робията", много хора развяваха руски знамена и флагове на комунистическата партия.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?