Станишев да махне съветника си от "Информационно обслужване"

ГЕРБ и "Синята коалиция" настояха в понеделник премиерът Сергей Станишев да освободи своя съветник и член на политическия си кабинет Азер Меликов от поста председател на борда на директорите на държавна фирма "Информационно обслужване". Фирмата е избрана от Централната избирателна комисия за европейски парламент (ЦИКЕП) за обработката на изборните резултати.

От партията на Бойко Борисов подадоха и жалба до ЦИКЕП за нарушения в периода на предизборната кампания и наличие на конфликт на интереси в "Информационно обслужване".

Близкият до левицата и особено до премиера чиновник нашумя покрай течащата в почти всички централни медии черна PR-кампания срещу ГЕРБ и "Синята коалиция". Меликов стои зад изработката и регистрацията на предизборния клип на националистическата партия "Нова зора", която е член на "Коалиция за България".

Партията провежда кампанията си под наслов "Ако гласуваш за Бойко, получаваш Костов". Официалният лидер на формацията Минчо Минчев обясни, че цялата медийна акция е била осъществена с държавната финансова субсидия в размер на 60 000 лева, която партията му получава годишно като парламентарна сила.

"Нова зора" влезе в Народното събрание като част от коалиция "Атака". Видно от мащаба на разпространение на клипа и печатните му версии, сумата надвишава десетки пъти скромната годишна субсидия.

"Фактите дават пълно основание на партията да смята, че е възможно да бъдат извършени опити за манипулиране на изборния резултат във вреда на ГЕРБ и съответно в полза на БСП", пише в жалбата на ГЕРБ до ЦИКЕП за връзката Меликов – предизборен клип – преброителска фирма.

"Меликов беше уличен като създател и лице за техническа поддръжка на сайт за черен ПР срещу опозицията, но досега нито Сергей Станишев, нито съветникът му Азер Меликов не са се разграничили публично от кампанията", коментират пък в специална декларация от "Синята коалиция".

Според десните, позицията на Меликов като председател на борда на директорите на "Информационно обслужване", която ще обработва електронно изборните резултати, повдига сериозни опасения за политическо вмешателство и манипулации на вота.

От ГЕРБ искат и "налагане на максималната санкция на лицата, които са поръчители на предизборния клип на партия "Нова зора", внушаващ постигнато предварително споразумение за предизборно и следизборно взаимодействие между ГЕРБ и ДСБ, което би довело до загуба за България".

Споделяне

Още по темата

Още от България