Станишев даде рамо на Турция за членство в ЕС

След като се постигне един ангажимент за формата и съдържанието на едни преговори за членство, този ангажимент трябва да се изпълнява и от двете страни. Така премиерът Сергей Станишев защити започналите преговори за членство на Турция в Европейския съюз на форум за бъдещето на общността „Утрешна Европа” в Брюксел. Един от въпросите на участниците във форума бе за членството на южната ни съседка.

„Европейският съюз е организация на държави, които споделят общи ценности, общи начини на правене на политика, на изграждане на гражданско общество. Всяка страна, която иска да членува в Европейския съюз, трябва, както направи България и за което страната ни работи дълги години, да изпълни всички критерии за членство в Европейския съюз”, каза Станишев, цитиран от БТА, пред участниците във форума. „В това отношение на Турция ѝ предстои още дълъг път”, изтъкна още той.

Същевременно премиерът посочи, че ЕС не е клуб на християнски държави. „Наистина, във всички страни в съюза християнската религия е традиционна, но това са светски държави. И една от забележките на мнозина европейски граждани и политици е свързана с нарастващата роля на религията в Турция. Това не е европейска практика, в Европа религията е отделена от държавата”, каза още българския премиер.

Той бе запитан и за младите хора, за свободното движение на работната ръка в ЕС. Според Станишев в сферата на трудовия пазар битуват ред стереотипи, "а стереотипите са винаги много удобни за манипулация".

Той припомни, че една от причините за провала на референдума във Франция за европейската конституция, която сега трябва да бъде заменена от "реформиран договор", е раздухването на страха от т.нар. "полски водопроводчик", събирателен израз за нахлуваща евтина работна ръка от Източна Европа в западната част на континента.

„Така се говореше и за България и Румъния - че  ще залеят европейските пазари с евтина работна ръка. Франция не бе залята от полски водопроводчици, нито пък трудовите пазари бяха залети от българи и румънци. Все повече страни отварят своя пазар за български и румънски работници, постепенно същото ще направят и останалите и нищо трагично няма да се случи”, изтъкна българският премиер.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?