Станишев дал рамо на Борисов за важни столични проекти

Станишев дал рамо на Борисов за важни столични проекти

Безизходицата в БСП - София с кметската кандидатура в столицата се задълбочи допълнително, след като в партията научили, че премиерът Сергей Станишев приел Бойко Борисов и му обещал подкрепа за важни проекти.

Срещата се е състояла в понеделник, малко след като вътрешният министър Румен Петков излезе от среща при президента, обясниха многозначително социалисти пред Mediapool. От пресслужбата на правителството заявиха, че не могат да потвърдят за разговора на премиера със столичния кмет.

В същото време Борисов обясни пред Mediapool, че по време на срещата Станишев му обещал да подкрепи включването на проекта на завод за преработка на отпадъци в оперативна програма “Околна среда”, за да получи финансиране от Европейската комисия. Миналия месец екоминистърът Джевдет Чакъров (ДПС) изказа възражения, че не може половината от европарите за битови отпадъци да отидат в София, при положение, че с тях могат да се финансират други проекти, към които няма интерес от страна на бизнеса.

Освен по ключовия проблем с боклука на София, Станишев също така обещал съдействието на кабинета за разширението на метрото, планирано за следващата година. Освен това, според кмета, премиерът се ангажирал да придвижи частната му жалба до Еврокомисията срещу замърсяването на столицата от “Кремиковци”.

След всички кавги със столичния кмет, настоящата подкрепа от страна на премиера е знак, че БСП стои зад неговата кандидатура. Или поне това “крило” в БСП, което гравитира към президента, коментираха пред Mediapool източници от “Позитано” 20.

Според тях това е съществена причина никой от по-сериозните кандидати, набелязани от червените за кметската надпревара в София, да не дава съгласие за издигането му. Смята се, че БСП няма да подкрепи реално социалистически кандидат, а както стана с Татяна Дончева преди две години, Бойко Борисов ще бъде оставен да спечели.

В понеделник БСП - София успя да избере само мястото, на което ще обяви кандидата си за столицата. Това ще стане на 1 септември, когато червените ще се съберат на традиционните партийни тържества на Бузлуджа, забавени с месец заради бушуващите в края на юли пожари.

Участници в заседанието не изключват нито партийна кандидатура, нито обединение с други партии зад единен кандидат, който може да е издигнат и като независим. Според някои източници социалистите са се отказали от “коалиционния” вариант, за което говори и решението им да обявят номинацията на чисто партийно мероприятие.

Стана ясно също, че БСП вече не изключва разговори дори и с “крайно десни” организации. На партийния пленум преди месец, когато бяха обявени критериите за издигане на кандидати и коалиционните формули, БСП се обяви против съюзи с националистически и популистки формации. Сега обаче било решено при необходимост да се допусне компромис, за да се излезе от задънената улица.

През последния месец бяха лансирани кандидатурите на депутатите Костадин Паскалев и Петър Кънев, на министрите Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, но те обявиха, че отказват.

Миналата седмица лидерът на БСП-София Румен Овчаров (който също е сред номинираните) обяви, че никой не е отпаднал. Разговорите тепърва започват, твърдят социалисти.

В публичното пространство се пусна и името на бившия посланик на България в Анкара Стоян Сталев, чиято евентуална кандидатура се сочи за “по-приемлива” от страна на евентуални коалиционни партньори от центъра на политическия спектър.

Пред Mediapool някои дори допуснаха, че ако не бъде избран вариантът БСП да подкрепи “по-широка кандидатура”, да бъде излъчен представител на партийното ръководство. Тази хипотеза обаче била малко вероятна, по-сигурно било да се отиде към независимата кандидатура.

Окончателното решение вероятно ще бъде взето на 30 август от пленум на градската организация и след това ще се оповести на “Позитано” 20.

Междувременно градската соцорганизация във Варна обяви, че застава зад досегашния кмет Кирил Йорданов, след като още преди седмица “Позитано” 20 даде такава “благословия”. В понеделник Кирил Йорданов, избран първите два мандата с гласовете на БСП, обяви, че се издига като независим, което му давало възможност да реализира собствено становище и собствена политика. Йорданов подчерта, че и занапред ще разчита на сътрудничеството и на подкрепата на членовете на обществените съвети към кмета, които той създаде.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?