Станишев дава рамо на Тадич преди изборите в Сърбия

Премиерът Сергей Станишев заминава на партийно посещение в Белград като лидер на БСП и съпредседател на Комитета за  Югоизточна Европа на Социалистическия интернационал. Това става ясно от съобщение на  пресцентъра на БСП в сряда.

В четвъртък Станишев ще вземе участие в конгрес на Демократическата партия (ДП), който предшества парламентарните избори в страната на 21 януари 2007г. Счита се, че резултатът от тях ще бъде решаващ за определянето на бъдещия път  на страната, се казва още в съобщението.       

Станишев ще приветства конгреса и ще се срещне с Борис Тадич, президент на Република Сърбия и председател на ДП.

Опасенията на ЕС са, че в поредните предсрочни избори в Сърбия радикалите на обвиняемия в Хага Воислав Шешел имат всички шансове да съберат най-много гласове. Засега никоя друга партия не е декларирала готовност да се коалира с тях, както стана и след предишните избори.

Предстоящият вот е ключов за страната, тъй като новото правителство ще трябва да решава два изключително сложни въпроса – определянето на статута на Косово и сътрудничеството с Хагския трибунал.

В сряда лидерът на Демократическата партия Борис Тадич заяви при представянето на икономическата си програма, че неговата политическа сила има най-точен и най-ясен план и екипът ѝ има сили да въведе Сърбия в ЕС, предаде БТА.

Кандидатът на ДП за премиер е Божидар Джелич. Очакванията са ДП заедно с другата партия от т.нар. демократичен блок - Демократическата партия на Сърбия, да се коалират след вота, което обаче не е сигурно заради противоречията им и междуличностните конфликти.

В същото време френският в. “Монд” пише, че ЕС е загрижен  от съюза между  Москва и Белград по въпроса за бъдещия статут на Косово.

Вестникът твърди, че еврокомисарят по разширяването Оли Рен е предложил с цел на натиск върху Белград продължаването на преговорите  между ЕС и Сърбия  за сключване на  Споразумение за стабилизиране и асоцииране  да бъде обвързано със съдбата на Косово. 

  

Споделяне

Още от Балкани