Станишев: Демократите на Тадич са европейският избор на Сърбия

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев даде рамо на Демократическата партия на сръбския президент Борис Тадич три дни преди парламентарните избори в страната.

В четвъртък Станишев взе участие в заключителния предизборен форум на партията в качеството си на пратеник на Социнтерна и Висшия съвет на БСП.

Той се обърна към форума с думите, че изборите на 21 януари са избори между миналото и бъдещето, предаде БТА.

"Аз съм убеден, че сръбският народ ще избере европейско и проспериращо бъдеще. Всички ние, вашите приятели от България, съседните балкански държави и целият ЕС искаме да видим Сърбия такава, каквато тя заслужава да бъде, Сърбия като равноправен член на семейството на европейските народи. Вярвам, че този избор се олицетворява от президента Тадич и от ДП. Знам, че вие можете да реализирате това бъдеще за вашата страна. Този път не е лесен, той изисква много работа, много усилия, много вяра, но вие можете да се справите. Защото това е изборът за вашите деца и за бъдещето на Сърбия", каза Станишев.

"Не сте сами, имате приятели, имате европейско бъдеще. Надявам се на 21 януари да имате убедителна победа и знаете ли защо –зато што живот не може да чека" (защото животът не може да чака - предизборният лозунг на ДП - бел. ред.), завърши на сръбски Сергей Станишев.

В Белград той ще се срещне с президента  на Сърбия и председател на Демократическата партия Борис Тадич и с бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер, който също  е гост на проявата.

Опасенията на ЕС са, че в поредните предсрочни избори в Сърбия радикалите на обвиняемия в Хага Воислав Шешел имат всички шансове да съберат най-много гласове. Засега никоя друга партия не е декларирала готовност да се коалира с тях, както стана и след предишните избори.

Предстоящият вот е ключов за страната, тъй като новото правителство ще трябва да решава два изключително сложни въпроса – определянето на статута на Косово и сътрудничеството с Хагския трибунал.

Очакванията са ДП заедно с другата партия от т.нар. демократичен блок - Демократическата партия на Сърбия, да се коалират след вота, което обаче не е сигурно заради противоречията им и междуличностните конфликти.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?