Станишев доволен от снегопочистването

Станишев доволен от снегопочистването

Премиерът Сергей Станишев е останал много доволен от поддръжката на пътищата ни през празничните дни, извършена от Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) и изказал специални благодарности в понеделник към ръководството и служителите на ведомството. Това съобщиха от правителствената информационна служба в понеделник

Зимният сезон и снеговалежите бяха едно от най-важните предизвикателства пред новите шефове на пътното ведомство, преструктурирано през лятото. През септември агенцията изработи модел за зимно поддържане на пътищата по подобие на този, прилаган в Германия. Ведомството успя да погаси почти всичките си задължения за текущ ремонт, поддържане и зимно поддържане към българските строителни фирми, след като правителството му отпусна значителна сума от бюджетния излишък.

Според Станишев НАПИ се е справила успешно със задачата да осигури нормално движение по заснежените и заледени пътища през празничните дни.

Над 1300 машини денонощно са поддържали пътната мрежа по време на почивните дни. Използвани са около 1000 т сол и луга, а служителите от областните управления и фирмите, участвали в снегопочистването, повече от 40 часа са работили без почивка, пише още в съобщението.

Оперативният щаб на НАПИ е поддържал денонощна връзка с дежурните екипи в пътните управления и "Пътна полиция" за регулиране на движението и почистване на инфраструктурата. Пример за доброто им взаимодействие е бил проблемът с движението на ТИР-ове и тежкотоварни камиони. Спирането им по автомагистрала "Хемус" е позволило пътната мрежа да се почисти по-лесно и да не създават километрични задръствания по най-натоварените транспортни артерии.

Ръководството на НАПИ съобщи, че ще потърси начини за поощряване на служителите, които професионално са изпълнили задълженията си, а имената на фирмите, които стриктно са спазили договорите си за почистване на пътната мрежа, ще бъдат публикувани на интернет страницата на ведомството.

Председателят на Надзорния съвет Иван Атанасов е информирал премиера, че като допълнителна мярка за улесняване на движението и почистването на пътищата, в новите договори с фирмите ще бъде включено изискването снегопочистващите машини да бъдат снабдени с GPS-системи, което ще осигури непрекъснат мониторинг за извършените от тях дейности. Работата в регионалните пътни управления ще бъде подпомогната и с осигуряване на допълнително оборудване и високопроходими автомобили. В момента техниката, с която разполагат пътните управления, е над 20-годишна.

Зимната поддръжка на пътищата излиза между 25 и 30 млн. лева на година.

В средата на януари ще започне демонтирането на незаконните рекламни съоръжения по пътищата, информира премиера шефът на НАПИ инж. Янко Янков. На 6 ноември м. г. регионалните структури на агенцията започнаха проверки за законността на рекламните билбордове и крайпътните обслужващи обекти. Предварителните данни сочат, че от 5000 рекламни съоръжения 1700 са незаконни, а от 1300 пътни връзки, изградени при крайпътни заведения, 800 са в нарушение на нормативната уредба.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?