Станишев е против "прибързани" промени в конституцията

Не трябва да се правят прибързани конституционни промени, България трябва да обясни на Брюксел, че се нуждае от цялостна съдебна реформа. Това заяви в интервю за българската секция на Би Би Си лидерът на БСП Сергей Станишев, който участва в Лондон в среща на лидери на леви партии от цял свят.

Еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген заяви миналата седмица в София, че ако България не направи до началото на септември т.г. промените в конституцията, свързани със съдебната система, няма да може да приключи преговорите с ЕС през 2004 г., а оттам с голяма вероятност ще се размине и с пълноправното си членство през 2007-ма.

Запитан прав ли е бил Ферхойген да поставя условието за спешни конституционни промени, Станишев отговаря: "Не знам до каква степен е прав и до каква степен не е точно информиран. Според мен правителството би трябвало много по-ясно да разяснява своята политика в тази област."

"Ние, разбира се, сме готови да работим и през лятото, но аз отново повтарям, проблемът на съдебната система не е в промените в конституцията, свързани с нейното функциониране, те решават само част от нещата. Но точно тук е слабостта на правителството - че неща, които можеха да бъдат свършени с достатъчно политическа подкрепа и миналата година, не бяха направени. Според мен правителството може да обясни и на нашите европейски партньори къде всъщност са проблемите на съдебната система. Ние можем да приемем и тези промени в конституцията набързо, така, въпреки че аз лично не съм привърженик на промени в основния закон на страната под натиска на времето", заяви Сергей Станишев.

Според него обаче "правителство е твърде неадекватно във своите вътрешни действия."

В същото време той смята, че "никой не би трябвало да подценява позицията на европейския комисар по разширяването, той безусловно е фактор". Едновременно с това Станишев не приема "самоцелни действия, които не решават проблемите, а създават видимост за тяхното решаване."

Лидерът на БСП каза още, че дали ще има предсрочни парламентарни избори, зависи не толкова от резултатите на местните избори, а от резултатите на управлението на НДСВ и ДПС.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?