Станишев: ЕК ще удължи мониторинговия период за България

Лидерът на БСП Сергей Станишев прогнозира, че Европейската комисия ще продължи мониторинга си над правораздавателната система в България.


Очаквам обективен доклад на ЕК с достатъчно сериозни и тежки критики, с отчитане и на някои резултати. Лошото е, че според мен няма да има прекратяване на механизма за проверка и сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи, което показва, че правителството просто не се справи с тази задача, коментира в интервю за БНР Станишев. Според него самият факт, че вероятно този механизъм ще продължи, говори за провал на управляващите в тази област.

Станишев припомни, че този механизъм беше съставен преди 5 години със срок от 5 години.

Лидерът на БСП е категоричен, че България трябва да бъде приета в Шенген, след като е изпълнила условията за членство. Не може да се поставят от Германия или Холандия допълнителни условия, които всъщност създават нови критерии, които се оценяват с друг механизъм.

Когато ЕС е казал "За да бъде една страна член на Шенген, трябва да изпълни съответни критерии", а те са ясно дефинирани, когато Европейският съвет е казал "Да, тези критерии са изпълнени", няма основание, не е справедливо, не е европейско, не е и демократично да се поставят допълнителни условия. Въпреки че сме в опозиция, имаме много ясна позиция – трябва да бъдем приети в Шенген.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?