Станишев: ГЕРБ да бъде изключена от разяснителната кампания за референдума

Сергей Станишев

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да извади ГЕРБ от разяснителната кампания за референдума и дебатите за АЕЦ "Белене" и развитието на ядрената енергетика. Такава позиция изказа във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Той съобщи, че инициативният комитет, организирал подписката за референдума, е изпратил до ЦИК такова становище и искане.

Станишев посочи, че 76-те народни представители от ГЕРБ са се регистрирали като привърженици на атомната енергетика, а всъщност са се обявили "против", което в разрез с правилата за провеждане на кампанията.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов, избран от квотата на ГЕРБ, обясни още в понеделник пред Mediapool, че няма проблем депутатите от управляващата партия да защитават каквато и да е теза, защото те били само инициатори на референдума.

Станишев коментира и  указанията на премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов да се гласува с "не" на референдума. "Не" означава, че ГЕРБ се обявяват против развитието на ядрената енергетика в България, всички приказки за седми блок са само прах в очите", каза той.

Политически позицията на Борисов означава сближаване и търсене на коалиционна формула със сините и партията на Кунева след изборите, видя лидерът на социалистите.

Според Станишев ЦИК трябва да санкционира ГЕРБ за заблуждаваща кампания, каквато са водили досега за референдума.

"Имаме си работа с управление, което е медицински случай, шизофренно управление", каза лидерът на БСП и отбеляза неколкократната промяна на позицията на правителството по различни въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от България