Станишев: "ГЕРБ не искат да стане ясно, че българите искат "Белене"

Сергей Станишев, Сн: БГНЕС

Очевидно е, че ГЕРБ, променяйки въпроса на референдума, стремейки се да се присламчат, целят да не стане ясно, че българските граждани не подкрепят решението за спирането на изграждането на АЕЦ "Белене". Това обясни в четвъртък лидерът на БСП Сергей Станишев на кръгла маса на тема "Защо ще гласувам с ДА на референдума" по адрес на управляващите, с които неговата партия ще защитава една и съща теза на предстоящото в края на януари национално допитване за ядрената енергетика.

"Огромното мнозинство разбират, че позицията на правителството е крайно лицемерна", обясни Станишев. По думите му, след като от ГЕРБ са разбрали, че референдум ще има, са подменили въпроса, с което "фактически нарушиха закона".

"Очевидно е, че се прави всичко възможно кампанията да мине вяло, същността на дискусията да бъде скрита от българските граждани", заяви той. "В момента управляващите правят всичко възможно, законно и незаконно, да създадат пречки пред изказването на волята на гражданите. По същество този референдум е срещу решението на правителството на Борисов, с което се спря изграждането на втората българска атомна централа "Белене", каза още лидерът на БСП.

Станишев определи като скандален информационния лист, с който правителството е съобщило за националния референдум. В него аргументите на инициаторите на подписката въобще ги няма, за сметка на тези на 76-те депутати на ГЕРБ, поясни той. "Затова ни предстои трудна и отговорна мисия пред хората да се състои успешен референдум, хората да бъдат информирани, свободно да вземат своето решение", посочи Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България