Станишев: ГЕРБ ни води към латиноамерикански модел

Станишев: ГЕРБ ни води към латиноамерикански модел

Лидерът на БСП и бивш премиер в правителството на тройната коалиция заяви, че съдържанието на водената от ГЕРБ политика води до  модел, който е по-скоро латиноамерикански по своето съдържание, а не европейски. Отиваме към едноличен режим, защото същността на управлението на ГЕРБ е еднолична, каза Станишев и добави, че управляващата партия не съществува без личността на министър-председателя.

На заседание на Националния съвет на партията лидера на БСП заяви, че управляващите от ГЕРБ прехвърлят тежестта от кризата и собствените си управленски грешки и несполуки върху хората и разчитат на страха, за да запазят политическата си власт. Според него за първи път от 20 години в България има такова усещане за страх. Всеки несъгласен може да бъде смачкан, омаскарен, обвинен и тук не става дума вече само за политици, а за цели съсловия, добави Станишев.

Националният съвет на БСП обсъди в събота програма "България 2020", която по думите на Станишев не бива да се разглежда като управленска програма, а като документ, обърнат към днешния и утрешния ден.

Като на оценка за 20-годишния преход в документа се казва, че неолибералният фундаментализиъм е една от причините за многото неуспехи.

Старите източници на растеж са достатъчно изчерпани, не може да се очаква ние да догонваме страните от ЕС, опирайки се на ниско заплащане и данъчни бонуси, добави лидерът на БСП. Според него не може само с естествени предимства като благоприятен климат и географско положение да станем страна със средно европейско  качество на живот.  Не може фискални цели да бъдат самоцел - те са инструмент, смята той. Когато фискалния модел води до разпад на цели системи, ние не го приемаме, посочи Станишев.

По време на тричасовото обсъждане документът беше критикуван от част от членовете на партията. Няма как в един материал да дадем визията си за след 10 години и да направим конкретиката за след няколко месеца, заяви Румен Овчаров. Той поиска програмата да бъде преработена преди предстоящия конгрес на БСП. Струва ми се, че този материал ни връща към отдавна забравени времена, когато определяхме илюзорни тези за врагове и започвахме да ги громим - сега такава теза е неолибералният модел, коментира Овчаров.

Според Илияна Йотова и Георги Кадиев, предложените текстове пораждат повече въпроси, отколкото отговори.

По време на пленума прозвучаха мнения за връщане на държавното здравеопазване, висше образование и прогресивното подоходно облагане.

След гласуване Националния съвет на БСП утвърди предложенията и прие решение да бъдат внесени за обсъждане на заседанието на конгреса на партията.
Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?