Станишев готов да покани НДСВ и ДПС в правителството си

В интервю за агенция Ройтерс лидерът на БСП Сергей Станишев заявява, че опозиционната БСП, която е на път да отстрани премиера Симеон Сакскобургготски на изборите идното лято, може да покани двете партии, участващи в неговото правителство, да се включат в бъдеща правителствена коалиция.

Изборите ще решат дали Симеон Скаскобургготски - бивш цар отстранен от комунистите през 1949, ще успее да въведе бедната си балканска страна в ЕС или нарастващата му непопулярност ще разбие уникалния му опит да остане в голямата политика, пише Майкъл Уинфри, кореспондент на агенцията в София.

Проучванията показват, че 26 % от българските избиратели биха гласували за социалистите, докато по-малко от 10 % подкрепят правителството на НДСВ.

Някои анализатори очакват левицата, наследила тоталитарната Българска комунистическа партия, да спечели мнозинство. 38- годишният лидер на партията Сергей Станишев, който е завършил история в Лондон, и когото мнозина българи очакват да е следващият премиер, казва, че основната му цел е достигне "абсолютно мнозинство, за да има стабилно правителство", пише Ротерс.

Станишев посочва, че партията му може да разглежда НДСВ или турската етническа партия ДПС като бъдещи коалиционни партньори, ако след изборите техните цели и тези на БСП са съвместими. "Готови сме да дискутираме за едно коалиционно правителство, което ще е от полза за България". Това може да бъде изтълкувано и като знак за постоянство в политиката на България по пътя на присъединяването ѝ към Запада, казва лидерът на БСП пред Ройтерс.

Сергей Станишев, който се определя като "евро-реалист", застана на чело на партията през 2001 година. Той успя да я насочи далеч от антизападната ориентация на нейния твърд екс - комунистически електорат.

Социалистите доминираха повечето от краткосрочно просъществувалите правителства до 1997 г., когато последният оглавяван от тях кабинет бе свален от власт заради обвинения в корупция и заради срива в икономиката.

Симеон Сакскобургготски е единственият монарх, който се завърна като министър - председател в посткомунистическа Европа. През 2001 г. той получи повече от 40 % от гласовете. Тази година неговото правителство, съставено от завършили на Запад технокарти, успя да приключи преговорите за присъединяване на страната към ЕС шест месеца по -рано, да осигури място на България в НАТО, докато постигнатият напредък в икономиката предизвика добри оценки в чужбина.

Но поради високия процент безработица и средна месечна заплата от 150 долара, този признат от чуждите държави успех не бе достатъчен, за да им донесе очакваната подкрепа вътре в страната и да спре намаляващата подкрепа за Симеон Втори.

Водената от него политическа сила бе засегната и от серия отцепвания на фракции и сега той има 117 места в 240-местния парламент, отбелязва Ройтрес.

Станишев не изключва БСП да внесе в парламента вотове на недоверие към правителството преди изборите догодина, "стига да има сериозна причина" за това.

Според Станишев обаче би било трудно да се намери опозиционен консенсус за сваляне на кабинета, тъй новите партии, отцепили се от основните политически сили, които влязоха в парламента през 2001 г., нямат достатъчно електорална подкрепа, за да отидат на избори.

Въпреки, че е твърд привърженик на приемането на страната в ЕС, Станишев критикува правителството за това, което той нарича "слаб подход при воденето на преговорите", отбелязва Ройтерс.

Той също така би искал страната да не е толкова проамерикански ориентирана в позицията си спрямо кризата в Ирак и държи да се подобрят условията в сфери, като здравеопазването, образованието и други части на живота, които според него сегашната "царска" администрация е пренебрегнала.

"Българите са страшно разочаровани в момента", каза Станишев. "Накъдето и да се обърнеш, има проблеми - в правораздаването, вътрешните работи, социалното осигуряване. На хората им се струва, че правителството не го е грижа за тях", казва в заключение лидерът на социалистите.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: