Станишев готвел изненада за новото политбюро

Разнопосочни, на моменти доста крайни, са прогнозите на депутати от левицата кой ще влезе в новото Изпълнително бюро (ИБ) на БСП и колко заместници ще има лидерът Сергей Станишев. В събота на ключов за партията пленум той трябва да предложи имената за членовете на партийното ръководство, като социалисти коментират, че до последно Станишев може да променя решението си и да ги изненада.

Най-важен и шумно дискутиран в кулоарите на Народното събрание е проблемът каква ще е съдбата на двамата Руменовци – Румен Петков и Румен Овчаров, досега зам.-председатели на БСП. Все по-често се чува мнението, че Овчаров, който е и лидер на най-голямата партийна организация – столичната, няма да влезе в ИБ, което ще е за втори път в най-новата история на столетницата. При Жан Виденов лидерът на БСП - София Александър Маринов също не е попаднал в политбюрото.

Всъщност единият от поводите соцръководството да бъде сменено бе и корупционният мегаскандал около Овчаров, който бе принуден заради него да подаде и оставка като министър на икономиката и енергетиката. И заради това социалисти прогнозират, че Станишев твърдо е решил да се дистанцира от него и да остави като свой заместник само Петков.

“Петков е близък с президента Георги Първанов, а Станишев няма да му скърши хатъра и да не предложи пак Петков”, обясни пред Mediapool социалист. Той обаче смята, че Овчаров най-вероятно ще бъде издигнат за член на бюрото от столичната организация, каквито намерения се чуват. Тогава не е ясно при едно гласуване дали привържениците на Овчаров няма да се окажат повече, отколкото на Петков, каза депутатът. Той допълни, че в този момент ще е особено важно дали гласуването да новото политбюро ще е явно или тайно. Въпросът с вота към момента не е ясен – везните натежавали за таен.

Социалисти прогнозират още, че въпреки ширещите се твърдения, че ИБ ще бъде редуцирано наполовина, т.е. до към 12-ина членове, това нямало да се случи. Най-вероятно било да бъдат намалени зам.-шефовете на партията. Досега те бяха петима – двамата Руменовци, Георги Пирински (шеф на парламента), Димитър Дъбов и Ивелин Николов. Според депутати в събота Станишев можело да предложи тази бройка да бъде свита до двама или трима, като спряганите имена за поста са Румен Петков, Дъбов и Пирински. Не се изключвало последният да бъде заменен с Николов.

Депутати обаче коментираха, че има и голяма вероятност Станишев в последния момент да ги изненада и да номинира други личности за свои заместници.

Като че ли ръководната “драма” е най-малка за Ангел Найденов (говорител на партията), за Стефан Данаилов, въпреки че на конгреса на 16 юни той обяви, че не иска да бъде включван в бъдещото ИБ, Михаил Миков (председател на ПГ), Петър Димитров, Мая Манолова, Катя Николова, Дора Янкова, Бойко Великов, които и досега бяха в бюрото. Така въпреки “големите” думи през последните седмици и очаквания в новото ръководство на партията ще влязат доста от предишните лица.

Споделяне

Още от България