Станишев: Хората искат правителството да работи

Според лидера на БСП трябва да се прави разлика между София и провинцията, където "положението е спокойно"

Сергей Станишев, сн. БГНЕС

"Днес нещата са много по-различни, отколкото през февруари. Хората искат правителството да работи и да решава социалните и икономическите проблеми. Това са нещата, с които трябва да се захванем". Това заявява лидерът на БСП Сергей Станишев пред австрийския всекидневник "Ди Пресе", цитиран от Дойче веле във вторник.

Той препоръчва да се прави разлика между София и провинциалните градове, където според него положението е спокойно.

Станишев подчертава, че правителството се вслушва в хората и техните искания. "Но би било напълно безотговорно да провеждаме сега предсрочни избори, които само биха върнали на власт онези (имат се предвид Бойко Борисов и ГЕРБ), които докараха хората дотам, че да се самозапалват", заявява лидерът на социалистите.

"В продължение на три години и половина живяхме под управлението на едно авторитарно правителство, което не допускаше да му се противоречи. През февруари се стигна до сформирането на мощно протестно движение, което бе породено не само от високите сметки за тока, но и защото хората имаха усещането, че държавата не прави нещо за техните интереси. Именно това доведе до предсрочните избори през май. Нервите в обществото ни са оголени и, ако бъдат докоснати погрешно, реакцията е логично много силна", обяснява Сергей Станишев в отговор на въпроса дали проявява разбиране за исканията на хората, които вече дни наред протестират по улиците на София и другите големи градове.

По повод случая "Пеевски" Станишев казва, че правителството си е взело поука. И сега е важно да бъдат назовани истинските проблеми: цените на електроенергията, борбата срещу бедността, активизирането на икономиката - това са приоритетите в списъка на министър-председателя Орешарски, уточнява лидерът на социалистите.

Търсейки обяснение за предизвиканата от назначението на Пеевски обществена реакция, Станишев заявява, че правителството е било на мнение, че са нужни бързи действия, за да се предприемат спешни мерки срещу престъпността.

"Идеята беше да се намери решителен човек", казва Сергей Станишев. Попитан как на народа би могло да бъде доказано, че правителството е независимо от олигархията, той казва: "Чрез дела. След първоначалното намерение за 20-процентно увеличаване на цените на електроенергията от юли, в крайна сметка те ще бъдат намалени с пет на сто. Половината от българите живеят в бедност и тези хора искат правителство, което да се грижи за тях. Затова от юли ще бъдат увеличени и детските надбавки - въпреки сложната бюджетна ситуация. Ще бъдат предприети и стъпки срещу бюрокрацията и корупцията, за да може икономиката да се задвижи".

Пред австрийския всекидневник лидерът на БСП обяснява, че управляващите партии нямали никаква подкрепа от страна на "Атака". "Единственото правителство, което бе подкрепяно от "Атака", бе това на Борисов", казва Сергей Станишев, цитиран от Дойче веле.

Споделяне

Още по темата

Още от България