Станишев и Борисов отново в сблъсък за предсрочни избори

Станишев и Борисов отново в сблъсък за предсрочни избори

След балотажа на местните избори тази неделя премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев продължи да настоява, че няма основание за предсрочни парламентарни избори, за каквито настоява лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов обяви, че партията му е първа политическа сила, тъй като за нея са гласували над 601 хиляди души, докато БСП има около 523 хиляди. Това променя политическото статукво и трябва да се отиде на предсрочни парламентарни избори. Винаги сме казвали, че се стремим към предсрочни избори, но не искахме да използваме уличен натиск, заяви лидерът на ГЕРБ в неделя вечерта. Той отново се отказа от пресконференция в изборната нощ, тъй като по решение на правителството за реда на изявите в НДК трябва да е на опашката след всички парламентарни партии, и ще говори в понеделник.

Не казвай "хоп", преди да скочиш, бе задочният коментар на Сергей Станишев. Той отчете, че в 10 областни градове издигнати или подкрепени от БСП кметове са спечелили кметски пост, а на втория тур са спечели в 43 общини, което прави около 100 общини от двата тура. БСП е първа сила по брой на спечелени общински съветници - 1 265. Същият критерий – брой общински съветници и кметове си беше поставил и Бойко Борисов, припомни Станишев.

Той изтъкна, че общият резултат на партиите от тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ надвишава многократно полученото от останалите политически сили.

Какво ще прави ГЕРБ с 60-70 депутати?

Станишев призна, че ГЕРБ се очертава като сериозна политическа сила в национален мащаб, макар че присъствието ѝ е неравномерно, основно в областни градове. Ако резултатът от местните избори механично се пренесе към парламентарни, ГЕРБ биха имали с около пет депутати повече от БСП, каза Станишев на пресконференция. Той запита как Бойко Борисов би управлявал с 60-70 депутати, колкото би имал със сегашните изборни резултати.

Следващите парламентарни избори ще изискват поне тристранна, ако не четиристранна коалиция, за да може са се формира стабилно мнозинство, прогнозира Станишев. Той попита къде е тръгнал ГЕРБ с 600 хиляди гласа.

На всички е ясно, посочи той, че местните избори бяха планирани от ГЕРБ като репетиция за предсрочни парламентарни избори. Според него не е случайно, че учителската стачка, която продължи по време на цялата кампания,  приключва по съвпадение с края на вота, както и че има хора от ГЕРБ, които са подклаждали стачката.

Станишев запита Борисов с какви средства би предизвикал предсрочни парламентарни избори и дали си представя събития като тези през януари 1997 г., когато социалистическият кабинет на Виденов бе принуден да сдаде властта. Според него това би било “прекалено голям риск за страната и прекалено скъпа цена, за да се угоди на себичните интереси на една политическа партия”.

Рано е да се каже за коалиция БСП – ГЕРБ

Запитан дали вижда ГЕРБ като евентуален коалиционен партньор на БСП, той отговори, че е твърде рано да се каже, защото партията на Борисов трябва да избере между реалистичните обещания и популизма. Тепърва ГЕРБ ще носи отговорност за управлението и ще покаже дали ще бъде партия на популизма, евтините приказки и генералните оценки или на конкретните решения, заяви Станишев. Според него икономическата програма на ГЕРБ е опасна за страната, защото по популизъм дори надхвърля НДСВ. В заключение лидерът на БСП каза, че определящ за една бъдеща коалиция все пак ще е гласът на избирателя.

Той определи представянето на БСП и на тройната коалиция на тези избори като успех, като припомни, че повечето управляващи партии в други страни са загубили тежко на първата година от членството в ЕС.

Купуването на гласове по-грозно от изборния туризъм

По повод изборния туризъм Станишев каза: “Има една заблуда, че те решават като цяло изборите. Изборният туризъм не е едно от най-приятните явления. Видяха се неща, които са много по-грозни - купуване на гласове”.

Той повтори, че на тези избори за пръв път купуването на гласове е било в такива мащаби - предимно от бизнес структури, но и от политически партии.

Доган: ГЕРБ не е заплаха

Лидерът ДПС Ахмед Доган каза на влизане в НДК, че партията му, която е трета политическа сила след този вот, се разширява и развива и това е нормално. Той не смята, че ГЕРБ е някаква заплаха за управляващата коалиция. Моите очаквания бяха ГЕРБ да има поне 50% повече, каза Доган.

Също като лидерите на БСП и НДСВ, Доган също не смята, че има основания за предсрочни избори. Запитан кой е спечелил и кой загубил, Доган отговори, че това ще стане ясно на парламентарните избори.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?