Станишев и Борисов пак се счепкаха за несъстоялия се диспут

След няколкомесечно затишие по темата, премиерът Сергей Станишев отново напомни, че Бойко Борисов му отказал публичен диспут. "Поведението на столичния кмет силно ме изненадва, защото негативното говорене, хвърлянето на фрази и на обиди, не може да замести липсата на политика", коментира лидерът на БСП след като участва в заседанието на националното сдружение на общините. 

Той припомни, че вече няколко пъти отправя покана към Борисов за дебат, "ако може да защити своите тези и какво да предложи на българските граждани".

"Тъй като по същество той няма алтернатива и няма програма, кметът на столицата се опитва с остри изказвания, които са и опасни, и глупави, а в много случаи и обидни, да компенсира", каза Станишев. Според него не може "приказките да заместят липсата на съдържание, а това показва и слабост".

В отговор Борисов съобщи през пресцентъра си, че още на 21 октомври 2008 г. с официално писмо е подчертал пред Станишев, че такъв дебат е невъзможен без обсъждането на проблемите на столицата, по които той като премиер трябва да изрази позиция.

Станишев не само отказва да обсъди с Борисов проблемите на столицата, но и прави всичко възможно, за да затруднява намирането на най-добрите за столичани решения, се казва в съобщението.

Изразявам недоумение, че вместо да се ангажира с антикризисната политика на правителството си, той в качеството си на премиер вече провежда предизборната си кампания из страната и упражнява красноречието си по отношение на мен, посочва Борисов. На фона на реалните проблеми на българската икономика и трудностите на българските граждани и столичани, да се провежда публичен дебат между нас по въпроси на "политическата ни философия, визията ни за бъдещето на страната и различията между нас" е национално безотговорно, заявява Борисов.

Само след няколко месеца ще имаме възможност в дългата предизборна поредица от европейска и парламентарна кампании, която той осигури на българите, да изясним позициите си по основните въпроси, които вълнуват хората. Дотогава е най-добре всеки един от нас да си гледа съвестно работата и да се справя с поетите отговорности, допълва Борисов в задочното си послание до Станишев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?