Станишев и Борисов в нова сапунка за тв-диспут

Станишев и Борисов в нова сапунка за тв-диспут
Следвайки препоръчаната от PR-ите си стратегия за изграждане на лидерски образ, премиерът и председател на БСП Сергей Станишев на два пъти в сряда призова за нов предизборен диспут с неформалния лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов. Той го посъветва "да не хленчи пред президента, пред ДАНС" по различни въпроси, а да "излезе на сериозен политически дебат".

Първата покана към Борисов премиерът отправи сутринта при откриването на обновена катедра в Стоматологичния факултет на Медицинска академия. След това при представянето си на личния сайт на "Позитано" 20 той повтори пред медиите, че Борисов "не трябва да се крие зад експертите си, които се оказаха доста слабички", а да се яви на нов диспут за визията на ГЕРБ по управлението на страната.

"За всички е видно, че г-н Борисов няма ясна визия за развитието на страната, нито има план, нито има виждане как България да преодолее рисковете пред страната от световната икономическа криза. Би трябвало дебатът да се води точно затова, а не около теми и въпроси, с които г-н Борисов занимава цялото общество със своите лични проблеми", допълни Станишев. Според него в разговора между двамата ще се види "кой се занимава с празна риторика".

Станишев показа, че не е европеец и няма да водя европейски дебат с него, отговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В момента, в който Станишев си показа истинското лице, аз нямам намерение да му го избелвам, добави Борисов пред БТА.

Според него Станишев е направил гаф като е допуснал най-довереният му човек (Азер Меликов) да бъде уличен в черен пиар. Единственото, което Станишев трябва да направи, е да спре назначенията на мандатни длъжности, да поправи бюджета и да спре излишното му харчене, заяви още столичният кмет.

По-рано Станишев и партията му отклониха настойчивите призиви от лидерите на СДС и ДСБ Мартин Димитров и Иван Костов точно по темата за управленската визия и икономическата криза. Такава покана бе отправена в края на март, след първия тв диспут Станишев – Борисов по БНТ. Този диспут, впрочем, също бе предшестван от тримесечна размяна на взаимни покани, откази и заяждания между двамата.

При презентацията на личния си интернет сайт, който е активен от понеделник, Станишев отговори на удобни въпроси, пуснати в блога му. Едно от тези питания беше "защо той и БСП не отговарят твърдо на глупостите на Борисов". На него лидерът на соцпартията каза, че "за 4 години Борисов има над 5000 медийни участия. Кога работи той? Заради това много неща в София не са свършени, основният акцент в работата му са свързани с участието му в медии", смята Станишев.

Извън темата за предизборния диспут с Борисов, Станишев, пак на читателски въпрос, заяви, че сегашното коалиционно управление "не е съвършено", но е успяло да "свърши много", че е имало "тежки грешки", без да ги визира. После каза, че е мислил като знак за някаква промяна в изборната система, да се кандидатира за евродепут на по-задно място в червената листа, но заложената преференция е могла "да го изстреля" на предна позиция, а той нямал намерение да е евродепутат.

Станишев съобщи още, че правителството подготвя пилотен проект "компютър вкъщи" за осигуряване на ученици от 9 до 12 клас с преносими компютри. Целта била около 10 000 младежи от социално слаби семейства да имат възможност да се обучат да работят с компютърни програми. Премиерът не пожела да отговори каква сума ще бъде отделена от кабинета за тази благородна цел, а само посочи, че 40 процента от парите за лаптопи ще бъдат осигурени чрез ваучери от правителството, а останалата част от родителите чрез разсрочено плащане. За целта МС вече бил влязъл в преговори с банки.

Споделяне

Още по темата

Още от България