Станишев и Калфин укрили доходи, Нанев – акции на жена си

Станишев и Калфин укрили доходи, Нанев – акции на жена си

Бившият министър-председател Сергей Станишев не е декларирал доходи в размер на 18 000 лева в имотната си декларация, подадена през 2009 г., стана ясно от публикуваната в петък справка на Сметната палата за лицата, заемащи висши държавни длъжности с несъответствия в подадените от тях декларации.

Станишев обясни, че въпросните 18 000 лева са авторско възнаграждение за книгата му ”Защото сме социалисти”. Той посочи, че е станал технически пропуск, но по-късно сумата е била декларирана пред Националната агенция за приходите (НАП) в годишната му данъчна декларация и е платен дължимият данък за тях. Исканата информация е подадена в законов срок към компетентните органи. 80-страничният труд на Станишев е публикуван от издателска къща “Дума 2008“ и струва 5 лева. Според продавачи от площад “Славейков“ обаче далеч по-голям интерес имало към алтернативното издание “Защото не сме социалисти“.

Настоящият здравен министър Божидар Нанев и зам.-председателят на парламента и шеф на здравната комисия Лъчезар Иванов (ГЕРБ) също имат несъответствия в декларациите. Нанев не е декларирал дялово участие на съпругата си в Медико-диагностична лаборатория “Томовижън“ ООД – Варна и в Специализираната болница за активно лечение Проф. Темелков във Варна. От здравното министерство обясниха, че Нанев не е укривал участието на съпругата си, защото в декларацията за пред Сметната палата не е било упоменато изрично, че тези данни се изискват и за свързани лица, каквато е съпругата.

Лъчезар Иванов не е декларирал доходи в размер на 87 000 лв. от друга стопанска дейност и 11 520 лв. от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.

Освободената наскоро като външен министър и неуспял кандидат за еврокомисар Румяна Желева не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 15 139 лв от друга стопанска дейност.

Бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин нe е обявил приходи в размер на 5 190 лв. от друга стопанска дейност и 5400 лв. от наем. Евродепутатът от БСП Илияна Йотова пропуснала да информира за получени от съпруга ѝ 58415 лв. от друга стопанска дейност и 5196 лв. от наем.

Сред подалите имотни декларации с несъответствия са още магистрати, депутати, кметове, шефове на държавни ведомства и др.

Красимир Стоянов, главен секретар в президентството, не е обявил доходи в размер на 8100 лв. от наем.

Стефан Гунчев, началник на кабинета на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов също има редица несъответствия. Той не е декларирал придобиване на апартамент от 96.43 кв.м. в хотелски комплекс "Флора" – Боровец, 1/2 идеална част от ателие от 40.3 кв.м. в Бургас, дялове в "Хатекс"ООД, със седалище в Сливен и дялове във фирмите "Фокус транс"ООД и "Фокус прес"ООД.

Бившият главен секретар на здравното министерство Красимир Гигов не е декларирал на свое име и на името на съпругата си учредено в тяхна полза пожизнено право на ползване върху две самостоятелни жилища с обща площ от 123 кв.м. в Слънчев бряг.

Депутати спестили в декларациите си заменки и доходи

Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров не е декларирал придобити през 2008 г. 1/2 идеална част от гори с площи от 103.7 дка, 113 дка и 117.53 дка в село Дивчовото, община Тетевен.

Бившият депутат от НДСВ Йордан Мирчев не е казал за взети чрез замяна 1/2 идеална част от поземлен имот с обща площ от 2.7 дка и друг с площ 4 дка в землището на Приморско.

Депутатът от Синята коалиция Кирчо Димитров не е обявил учредено право на строеж за изграждане на жилищна сграда с разгърната застроена площ от 216 кв. м върху 1/2 идеална част от поземлен имот с площ 360 кв. м в Несебър.

Народният представител от ДПС Ариф Агуш пропуснал 9 496 лв. доходи от друга стопанска дейност. Колегата му от Синята коалиция Ваньо Шарков не е декларирал придобиването на дялове на съпругата в новоучредено дружество "Мария М 21" ЕООД, гр. София.

Бившият депутат от Коалиция за България Радослав Илиевски не е информирал за закупуване на акции в новоучредено дружество "Тони Петров 2008" ООД - гр. Плевен.

Депутатът от ГЕРБ Илия Пашев не е декларирал акции в "ПАШЕВ 2008" ЕООД, гр. Асеновград, обл. Пловдив.

Снахата на бизнесмена Киро Киров и депутат от ГЕРБ Йоана Кирова не е обявила участието на съпруга си в "Америко-Агрино" ООД и "СиЕйЕс" ООД.

Бившият депутат от Коалиция за България Борис Николов скрил свои дялове в "Алфурсан" ООД - гр. Банкя, а във финалната декларация - акции на съпругата си в "Илиада" ЕООД-гр.Белоградчик.

Гюнай Сефер от ДПС не е декларирал притежавани имоти – 10.9 дка в с. Чуковец и 7.9 дка в с. Цар Асен, обл. Силистра.

Бившият депутат от Коалиция за България Васил Антонов не е декларирал в годишната си декларация закупен парцел с площ - 5 дка в землището на с.Виден, община Павел баня.

Други депутати, които имат несъответствия в декларациите си, са Жори Алексиев (Коалиция за България), Яне Янев (РЗС), Драгомир Стойнев БСП, Евгени Стоев ГЕРБ – дялове на съпругата, Иван Иванов (ГЕРБ), Иван Вълков (ГЕРБ), Илия Пашев (ГЕРБ), Костадин Кобаков (Коалиция за България), Борислав Ноев (Атака), Моника Панайотова (ГЕРБ), Павел Димитров (ГЕРБ), Стефан Господинов (ГЕРБ), Валентин Николов (ГЕРБ), Галина-Милева Георгиева (ГЕРБ), Стоян Иванов (Атака), Георги Колев (ДПС), Стоян Гюзелев (ГЕРБ), Фидел Беев (ДПС), Цвета Караянчева (ГЕРБ), Цветан Сичанов (ГЕРБ, Явор Нотев (Атака).

Член на ДКСИ пропуснал 40 798 лв. странични доходи

Мария Видолова, която е член на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), не е декларирала доходи в размер на 40 798 лв. от друга стопанска дейност.

Изпълнителният директор на Агенция за хората с увреждания не е декларирал доходи в размер на 7 655 лв. от друга стопанска дейност.

Председателят на Националния статистически институт Mариана Коцева е пропуснала да декларира придобиване на дялове от съпруга ѝ в новоучредено дружество "Бизнес Фокус" ЕООД. Бившият председател на СЕМ Мария Стефанова пък не е декларирала наследство на части от стари автомобили.

Прокурор спестил апартамент от над 100 квадрата

Съдии, прокурори, следователи и служители на МВР имат широко представителство в списъка на Сметната палата с несъответствия в декларациите. Прокурорът от Сливен Стоил Георгиев не е декларирал придобиване на апартамент от 127.58 кв.м. в Бургас.

Съдия Галя Митова от СГС не е казала за доходи на съпруга си в размер на 31 146 лв. от друга стопанска дейност. 

Директорът на областна дирекция на МВР в Сливен Чавдар Божурски не е декларирал за съпругата си доходи в размер на 69 800 лв. от прехвърляне на права или имущество.

Съдията от ВАС Александър Еленков не е отразил в декларацията си доходи в размер на 6120 лв. от друга стопанска дейност. Съдия Боряна Бончева-Димитрова от Хасковския окръжен съд не е обявила придобиването на дялове на съпруга в новоучредено дружество "Мурсалица Тур" ООД.

Съдия Ганчо Драганов от Районния съд в Тервел пък е пропуснал да обяви, че придобил употребяван лек автомобил "БМВ 520 И".

Съдията от Даниела Велинова Борисова-Райчинова от Районния съд в София не е декларирала придобиване чрез дарение на 1/4 идеална част от парцел 1030 кв.м., и двуетажна сграда от 116 кв.м. , както и 1/4 ид.ч. от парцел с площ 860 кв.м. в с. Долна Малина.

Местната власт с по-дребни пропуски

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев спестил данни за купуването на лека кола "Шкода Октавия". Кметът на Гълъбово Николай Тонев пък не е декларирал придобит от съпругата му апартамент – 65.69 кв.м. в града.

Кметът на Свиленград Милена Рангелова не е декларирала взетата от съпруга ѝ дървопроизводителна горска площ в местността "Горите", гр. Симеоновград, община Харманли. Председателят на Общинския съвет в Генерал Тошево Георги Георгиев не е декларирал придобиване на сграда с площ 67 кв.м. в гр. Балчик.

Други представители на местната власт с неточности в декларациите са кметът на Стамболийски Иван Атанасов и кметът на Чупрене Ваньо Костин.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?