Първи коментари:

Станишев и кръгът около него решават проблемите си за сметка на БСП и страната

"Това е информационна бомба, нервна реакция, за да скрие паниката на ръководството на социалистите"

Станишев и кръгът около него решават проблемите си за сметка на БСП и страната

Предложението на лидера на БСП Сергей Станишев правителството да подаде оставка веднага след гласуването на вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, и избори да се преведат през юли, не предизвика изненада сред политици и политически наблюдатели.

 

Станишев прокарва прекалено силно собствения си дневен ред, който не съвпада с дневния ред на ръководената от него партия и на обществото, бе първият коментар на политолога Огнян Минчев. Той изрази опасения дали изборната технология ще позволи да се спази заявеният от лидера на социалистите срок за провеждане на изборите.

 

Не е ясно дали и останалите партии ще се съгласят с този срок, изрази съмнение Минчев пред Mediapool.

 

Според социолога Живко Георгиев заявката на Станишев за избори през юли е направо "подарък" за ГЕРБ и всички опозиционни на управляващите партии.

 

Той разчете предложението като опит за съхраняване на позициите на лидера на БСП и тесния, по думите му, кръг около него. "Друго не може да се очаква от БСП - лидерите ѝ са затънали в дълбока морална криза и единственият им стремеж е да оцелеят", каза Георгиев, потърсен за блиц коментар от Mediapool.

 

Според него, хората, родили идеята за избори през юли, се водят от прозрачния подтекст да минимизират щетите от дълбоката вътрешнопартийна криза, като нарушат летния ритъм на хората. Така те очакват ниска избирателна активност на градското население, което е планирало отпуските си, и е най-опозиционно настроено.

 

А за партийните поддръжници и членове се поднася и извинението - няма време за оставки и смяна на ръководството, защото трябва да се готвим за избори, смята Живко Георгиев.

 

Проф. Михаил Константинов смята, че предсрочни избори през юли са невъзможни. Пред "Фокус" той препоръча на политиците да прочетат Конституцията.

 

"Нормалният технологичен срок за произвеждане на предсрочни избори е 90 дни. В него се включват консултациите с политическите сили, самата Конституция определя 60-дневен хоризонт. За 60 дни преди датата президентът издава указ, в който има две неща - назначаване на служебен кабинет и насрочване датата на изборите", коментира проф. Константинов.

 

"Освен това президентът има възможност внимателно да обмисли своите действия. Сега е 10 юни, като добавим 90 дни, не се получава през юли да има избори“, каза още той.

 

Според него правилната дата за предсрочни избори е 12 октомври.

 

"Септември е глупаво да се проведат предсрочните избори, защото цялата кампания трябва да е през лятото. Хайде да оставим българският народ да си почине малко от глупостите на българските политици“, завърши той.

 

Политологът Димитър Димитров направи простата сметка за възможна най-ранна дата за предсрочни избори. "Те могат да се проведат най-рано през август, но тъй като никой не прави избори през август, те могат да се състоят през септември", каза пред БНР политологът.

 

Той смята, че идеята за такова изявление от страна на Станишев е "да се отключи серия от отстъпки, с които ще се стигне до предсрочни избори".

 

"Новината е нещо като смесица от нервна реакция и идеята е да се предизвика информационна бомба. Най-ранната възможна дата е през август, но тъй като никой не прави избори през август, отиваме към първоначалния вариант - септември", каза политологът.

 

"Ръководството на БСП избра собствените си интереси пред оценката на избирателите", коментира проф. Антоний Гълъбов пред "Фокус". "Много е важно да си дадем ясно сметка, че подобно настояване за избори преди края на юли представлява, по същество, атака срещу институционалния ред в страната, защото това е противоконституционно", продължи политологът.

 

"Освен всичко останало, говори и за желание да бъдат компрометирани изборите, които БСП не може да спечели”, каза Гълъбов. По думите му, това само по себе си като поведение е много предизвикателно, защото нормално би било Пламен Орешарски вече да е подал оставката си след като лидерът на партията мандатоносител определи срок за подаването на тази оставка до петък.

 

"Подобно спекулиране с парламентарната процедура е първо да бъде отхвърлен вотът на недоверие, след това да се подаде оставка, звучи най-малкото несериозно и руши авторитета на Народното събрание. Имаме поведение на партия мандатоносител, която компрометира институциите и това трябва да бъде казано много категорично”, каза още проф. Антоний Гълъбов.

 

Според Румен Петков от АБВ предсрочни парламентарни избори през лятото ще обслужват купувачите на гласове.

 

Той се аргументира, че лятото е отпускарски период, през който не е възможно да се организира смислена предизборна кампания, която да достигне до повече хора и да ги мобилизира да гласуват.

 

Аз мисля, че "избори веднага" не е добро решение - то ще донесе ново отвращение на хората към политиците и ще бъде в интерес само на Сергей Станишев, каза в Плевен бившия вътрешен министър в кабинета на тройната коалиция с премиер Станишев.

 

"Избори веднага е ход към стабилност и легитимност на управлението", бе първият коментар на лидера на Единна народна партия Мария Капон, която единствена от политическите коментатори на изявлението на Станишев подкрепи идеята предсрочните избори да са през юли .

 

"Не мога да не призная, дори когато се отнася до опонента ми, че най-държавническото решение е избори през юли, за да се направи добър бюджет за 2015 година и да се сключи и работи партньорското споразумение за европейските средства“, каза Капон, цитирана от пресслужбата си. По думите ѝ, за да говорим за промяна, а не просто за стабилност, това означава на поредните избори да се чуе гласът на тези, които бяха на улицата преди година и преди 2 години – на Орлов мост, пред Министерския съвет и Народното събрание, във Варна, Пловдив и други градове.

 

"Трябва спешно да осигурим национален консенсус. Държавническото мислене изисква политическият елит, за който гласуваха гражданите на последните избори, да седне на една маса и да осигури среда за изпълнение на важните задачи пред страната“, подчерта Капон.

Споделяне

Още от България