Станишев: И у нас е даден ход на следствия срещу известни политици

Станишев: И у нас е даден ход на следствия срещу известни политици

Помолен да обясни защо Румъния е изпреварила България в реформите, министър-председателят Сергей Станишев казва пред австрийския в. “Стандарт”, че според него няма голяма разлика между двете държави. "Изтъква се, че Румъния се справя по-успешно в борбата срещу корупцията, тъй като вече се водят следствия срещу известни политици. В България също е даден ход на този процес. Има нов главен прокурор, който има волята да даде тласък на разследвания, които се влачат с години без резултат. Сигурен съм, че скоро ще има конкретни резултати", заявява Станишев пред австрийския “Стандарт”, цитиран от БТА.

Той обяснява, че настроенията в Евросъюза към едно ново разширяване са значително по-песимистични, а Европейската комисия подхожда към България и Румъния много по-строго, отколкото към десетте държави от предишното разширяване.

Според Станишев ако присъединяването ни бъде отложено, от това ще се възползват онези политически и икономически сили, които не искат страната да живее по европейските правила.коалиция ще оцелее до края на мандата си, премиерът посочва, че коалицията е доказала, че функционира, иначе по думите му не би било възможно да бъдат одобрени толкова много закони.

Запитан за това да издържим до 1 януари 2007 г. Първи януари идва и ние ще се събудим в същата държава. За една нощ не може да стане чудо. Първите две години в ЕС ще бъдат най-трудни, предупреждава Станишев.

Липса на решимост

В същото време “Интернешънъл хералд трибюн” помества в последния си брой материал, посветен на проблемите със съдебната система в България, предаде БТА.

Основно внимание в статията се отделя на доклада на германската съдийка Сузете Шустер, изпратена в България в рамките на така наречената “партньорска проверка" на ЕС. Вестникът припомня, че в доклада на Шустер, изготвен на базата на четиридневни срещи с български представители в края на февруари, българската стратегия за съдебна реформа е била определена като хаотична.

Като други основни проблеми са били посочени недостатъчното доверие на населението в съдебната система, открито фаворизиране при назначението на съдии и недостатъчно доброто качество на някои новоприети закони.

В телефонно интервю за вестника Шустер заявява, че въпреки съществуващите проблеми е малко вероятно ЕС да отложи членството на България с 1 година. По думите ѝ една такава стъпка ще изисква единодушната подкрепа на всички членове на Европейската комисия, което според нея е малко вероятно.

Отлагането на Румъния обаче би изисквало само просто мнозинство. 

“Интернешънъл хералд трибюн” отбелязва, че преди година, когато е бил подписан договора за присъединяването на двете страни,  Румъния е била смятана за по-проблемната от двете държави и ЕС е чувствал, че има нужда от допълнителни лостове за натиск.

Съдия Шустер обяснява днешните разлики между София и Букурещ с липсата на достатъчно решимост от страна на България. Смятам, че българите наистина имат нужда от известен оптимизъм, че нещата могат да се оправят и че това е възможно. България просто има нужда от енергия и решимост, посочва тя.

Споделяне

Още от България