Станишев иска от Москва и Киев обективни данни

Станишев иска от Москва и Киев обективни данни

Часове след като обяви, че няма да търси кой е виновен за спирането на руските газови доставки за България, премиерът Сергей Станишев заяви на пресконференция във вторник следобед, че е настоял пред Москва и Киев за обективиране на данните за количествата газ, които постъпват на украинската граница.

В опит за изясняване на ситуацията, Станишев е разговарял с премиера на Русия Владимир Путин, с вицепремиера на Украйна, с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер.

Настояваме всички страни да си спазват задълженията, а ЕС спешно да се занимае със спрените доставки за Балканите, каза министър-председателят.

Той е разговарял и с президента Георги Първанов, който го информирал, че ще свика КСНС, на който да се обсъди газовата криза. За извънредно заседание на КСНС по-рано настоя опозиционната ДСБ.

Станишев каза, че не е дискутирано лансираното от президента предложение да се започне подготовка за повторно пускане на III блок от АЕЦ "Козлодуй", като се възползваме от клаузата от договора с ЕС за кризисни ситуации.

Най-важното сега е да гарантираме функционирането на основните системи в държавата, бе лаконичното обяснение на Станишев защо не е говорил с Първанов за рестарта на III реактор. Тази мярка трябва да много внимателно да бъде преценявана, добави той.

Станишев не каза по какъв начин може да се "обективират" данните за постъпващите на украинската граница количества газ и съответно подавания от Украйна транзит, след като Русия и Украйна излизат с различна информация, но уточни, че е важно да има ясна и точна статистика.

Предстои разговор на премиера и с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, който ще бъде информиран за кризисната ситуация у нас. Ще разчитаме на солидарността на нашите европейски партньори, каза Станишев, но отново не уточни на какво точно разчита.

Извънредната му пресконференция бе прекратена набързо, въпреки че голяма част от журналистите не успяха да зададат своите въпроси, а тези, които ги зададоха, си тръгнаха с неособено ясни отговори.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?