Станишев иска прекратяване на делото срещу него

Станишев иска прекратяване на делото срещу него

Бившият премиер Сергей Станишев поиска воденото срещу него дело да бъде прекратено поради липса на престъпление. В понеделник той бе призован в Националната следствена служба във връзка с воденото срещу него досъдебно производство за разгласяване на класифицирана информация.

Лидерът на БСП смята, че срещу него няма нито едно доказателство за загуба на документи.

Разследването започна преди година след среща на премиера Бойко Борисов с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, който като "лоялен гражданин" му занесе намерен неизвестно къде секретен доклад от 2008 г..

Докладът беше адресиран до Станишев и озаглавен "За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета "Станишев". Впоследствие се разбра, че общо седем секретни доклада са изчезнали от деловодството на Министерския съвет – три на ДАНС, два на МВР, един от Министерството на отбраната и един от НАТО.

Бившият премиер твърди, че не е губил документи. Той престоя два часа в следствието, за да се запознае с всичките му предявени материали.

Станишев продължава да смята, че това дело е с подчертано политически характер, защото Бойко Борисов е отправял препоръки и е правил квалификации към прокуратурата и разследващите.

Той каза още, че като министър-председател е чел над 3000 документа с класифицирана информация, а те искат да го съдят за 7 документа или 0.2% от общия брой.

Станишев отбеляза, че се е смял от сърце на съдържанието на част от документите, за които го съдят, но не пожела да уточни на кои.

Ако все пак се стигне до процес, той ще настоява делото да се води при открити врата, за да знае обществото за какво става дума и защо един бивш министър-председател е съден като деловодител.

Той не пожела да каже дали в документите се съдържа държавна тайна, защото все са класифицирани.

"Би било интересно някой ден да бъдат видени, защото в някой от тях категорично не може да става въпрос за подобно нещо (държавна тайна – бел.ред). В свидетелските показания за повечето има ясно обяснение за техния път – на кого са били предавани от мен и т.н. Има и други въпроси, които ще зададем на разследващите органи, защото например не е ясно, след като всички тези институции годишно изготвят отчети по класифицираната информация, защо никога не съм бил информирам, че някои документи липсват до последната седмица от моето пребиваване в Министерския съвет", добави Станишев.

Запитан очаква ли искането му за прекратяване на делото да бъде уважено, лидерът на БСП отговори, че "живеем в специфична ситуация в страната, когато всички институции извън изпълнителната власт по същество са подчинени на изпълнителната власт".

"Ще видим дали по същество има независими институции", заключи Станишев.

Предстои да се разбере окончателното решение на прокуратурата. Заради чисто минало и характера на деянието най-вероятно от Станишев няма да бъде потърсена наказателна отговорност, а ако бъде признат за виновен, ще получи административно наказание – глоба с максимален размер 5 хиляди лева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?