Станишев: Изборният кодекс обслужва само ГЕРБ и "Атака“

Станишев: Изборният кодекс обслужва само ГЕРБ и "Атака“

Със заявката, че БСП не подкрепя и няма да гласува внесения от управляващите Изборен кодекс, лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че той "обслужва политическите интереси на ГЕРБ и "Атака“. След заседание на партийното ръководство във вторник Станишев коментира проектозакона на ГЕРБ, който бе внесен миналата седмица след няколкомесечно закъснение с подкрепата само на "Атака“. По-късно и другата партия в опозиция - ДПС обяви, че няма да подкрепи проекта, който съдържал "противоконституционни текстове".

По думите на Станишев този проект не решава основни въпроси, които с идването си на власт през 2009 г. ГЕРБ обеща да реши - гарантиране на демократични избори, ограничаване на контролирания вот, както и намаляването на купуването на гласове.

Според Станишев проектът за кодекс разширява възможностите за купуване на гласове, тъй като се предлага увеличаване на средствата за предизборна кампания до 4 млн. лв. "Коя партия в условия на криза може да си позволи да похарчи толкова много средства - тази, която е на власт“, коментира той.

Относно предвидената в проектозакона изискване за уседналост при участие на местни избори, лидерът на БСП каза, че в партията вече пристигали сигнали, че ГЕРБ организират пренасочване на групи избиратели от отделни общини в Северозападна България към други общини, "за да могат да създадат избирателна маса, която ще бъде контролирана от тях“. "Останалите партии ще трябва да се съобразяват с разпоредбата за уседналост, която няма как да бъде спазена”, допълни той.

БСП не приемат и предвиденото в кодекса ограничаване на българските граждани да избират кметовете на селата, които имат население до 500 души. По думите на Станишев две трети от българските села няма да имат право да избират свой кмет.

"Глупости са твърденията, че кметовете на селата нямат никакви функции. Хората искат да избират тези, които ще решават техните проблеми”, каза той.

БСП не приема и ограниченията за избор на районни кметове в големите градове. "Вместо да се разширява децентрализацията, да се делегират допълнителни правомощия на районните кметове в голям град като столицата, те ще бъдат обезличавани. Целта е колкото може повече представители на местната власт да бъдат подчинени на ГЕРБ, да бъдат назначавани от ГЕРБ“, смята Станишев.

Според него е видима неравнопоставеността и условията за участие на различните партии в изборите с текстовете, които изискват предварителна регистрация на партиите в коалиции.

ДПС от своя страна обяви, че проектът за Изборен кодекс "ограничава правото на избор на гражданите" и затова движението няма да го подкрепи. 

Зам.-председателят на партията Лютви Местан предупреди, че ако при окончателното гласуване "противоконституционните текстове" не отпаднат, то ДПС ще сезира Конституционния съд.

Местан смята, че управляващите са закъснели с приемането на този закон и припомни, че ГЕРБ е поел ангажимент кодексът да бъде готов още до края на 2009 г.

"Ако продължи политиката на отлагането на разискванията по този закон, у нас наистина ще се загнездят съмненията, че това е поредното управляващо мнозинство, което ще се опита с промени в последния момент да си спечели допълнително предимство за предстоящите избори", смята той. 

Местан прогнозира, че управляващите ще впрегнат всички сили и няма да се спрат пред нищо, за да спечелят предстоящите местни и президентски избори, защото "приемат двата вота като най-представителния сондаж за реалните обществени настроения и условие за евентуалния си пълен мандат".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?