Станишев: Изказването на Борисов е може би най-циничното

Станишев: Изказването на Борисов е може би най-циничното

Думите на Бойко Борисов за "човешкия материал" са "може би най-циничното изказване по отношение на българските граждани за последните 20 години", коментира премиерът Сергей Станишев в петък. Преди ден партията му заклейми изказването на Борисов пред сънародници в Чикаго като "фашизоидно" и обеща да сезира Еврокомисията.

Според Станишев Борисов очевидно се контролира по-добре пред българските медии, но в неформалната среща с българи в САЩ е "казал това, което действително мисли".

Скандалът бе предизвикан от следните откровения на Борисов: "Каква е основата на населението в момента - 1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост ги води носталгията...Обаче това си ги води и под строй отиват да гласуват за Станишев. И вие - милион и половина, дето избегахте... Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям. Лесно е да се каже: "На тебе разчитаме". Ако така ще разчитаме, значи след 1 година ще се издъня и аз".

"Действително съжалявам, че го е направил" това изказване, коментира Станишев в петък.

"Съжалявам, че очевидно такова е отношението към пенсионерите, към нашите майки и бащи, към хората с друга етническа принадлежност - ромите, турците. Това е абсолютно неприемливо според мен, защото не може да се делят хората на категории. Всеки български гражданин трябва да бъде защитен от държавата, особено във времена на икономическа криза", смята той.

"Не може да претендираш да си лидер на нацията и да се отнасяш презрително към по-голямата част от хората, които живеят в България", каза той и добави, че очевидно Борисов "прекалено много мрази" и му липсва уважението.

На Станишев му е интересно как Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ, гледа на тези изказвания на Борисов.

На фона на безобразното, по думите му, поведение на столичния кмет, Станишев даде пример със себе си: "Аз съм се срещал с най-различни хора – с хора, които не ме харесват мен, не харесват това управление и съм разговарял с тях. Това е задължително за всеки един държавник”.

Освен това, според Станишев, на Борисов "всички са му криви - и БСП, и ДПС, и НДСВ, очевидно само ДСБ и Иван Костов му харесват".

"В изказването на Бойко Борисов има ясна прогноза, че ще управлява с Иван Костов и аз мисля, че това говори за начина на управление, който очаква българите, ако те спечелят изборите - едно повторение в по-лош вариант на авторитарния режим, който управляваше България от 1997 до 2001 г. Нищо хубаво не очаква по-голямата част от хората, живеещи в България, към които г-н Борисов очевидно се отнася с пренебрежение като втора категория хора", предрече премиерът.

Споделяне

Още от България