Висша политика

Станишев към Първанов: Не може ту да се заиграваш с ГЕРБ, ту да се хвърляш срещу нея

Първанов уклончиво за евентуален електорален двубой с Борисов: "Ще дам всичко от себе си"

Сн. БГНЕС

"Аз не споделям и не мога да приема мълчанието на президента Георги Първанов след изборите за начина, по който бяха направени те". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди дискусията на тема "Действия на БСП за демократична промяна" в неделя, предаде БГНЕС.

За думите на Георги Първанов, че БСП трябва да "мръдне наляво", Станишев заяви, че партията не бива да се мърда вляво или вдясно, а да има последователна линия. Той коментира, че не може ту да поощряваш ГЕРБ, ту да се хвърляш в яростни критики нея.

Според Станишев, БСП вижда демократичните промени чрез избори. Лидерът на червената партия смята, че правителството действа като пожарникарски отбор, който ходи да гаси пожари. "Това е сбъркан модел, който не дава на хората да се развиват. Това е някакъв латиноамерикански или азиатски модел на развитие", допълни Станишев. Според него обиколките на Първанов из страната са предизборни преди конгреса на партията.

Станишев призова да бъде направен граждански фронт. Трябва да осигурим следващите избори да бъдат направени по волята на хората, а не те да бъдат плашени, купувани, техният глас да бъде подменен, защото аз чувам вече, че половината списъци вече се обработват и се нагласяват резултатите. Ние трябва да сме наясно с тази опасност, тя не е опасност за БСП, тя е опасност за обществото, посочи лидерът на БСП.

От Ямбол, където е на посещение, Първанов косвено потвърди думите на Станишев, че напълно сериозно се готви да си върне лидерския пост в БСП.

На среща със симпатизанти и членове на БСП той каза: "Непосредствено след конгреса е необходимо да бъде актуализирана кадровата банка на БСП, за да бъде изградена йерархията на бъдещата изпълнителна власт".

На въпрос дали се вижда като победител в един мажоритарен вот с Бойко Борисов на изборите догодина, Първанов уклончиво отговори:

"Аз ще дам всичко от себе си. Не искам да се бия в гърдите и да давам клетвени обещания. Със сигурност ние ще имаме остра, тежка политическа полемика с министър-председателя по всички дефекти на управлението".

И завърши с познатата фраза, че няма от какво да се притеснява и че десетте му години като президент били "на скенера".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?