Станишев: Кампанията срещу българите в Европа е "фалшива и популистка"

Кампанията, която се води срещу българите в Европа, е фалшива и популистка, заяви в Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС), предаде БТА в сряда.

Станишев цитира статистика, според която България не е сред водещите държави по получаване на помощи в Англия. По думите му, на първо място е Пакистан с 35 хиляди души, а след него са Полша с 26 хиляди, Сомалия с 22 хиляди, и Индия – 20 хиляди души, а България е в самото дъно на класацията с едва хиляда души, разчитащи на социални грижи в Обединеното Кралство.

Според Станишев, дебатът за българските граждани в Англия е "абсолютно измислен, играещ върху страховете на хората".

Той коментира и референдума, който се проведе в Швейцария и бе спечелен от противниците на свободното движение на граждани.

Това е сериозно предизвикателство пред един сериозен принцип на ЕС, въпреки че Швейцария е извън него, каза Станишев и посочи, че според социалистите и демократите в Европа "свободното движение на емигранти от изтока и в ЕС е водеща".

Станишев посочи още, че резултатите от референдума в Швейцария са повдигнали въпроса за преразглеждането на европейската програма "Хоризонт 2020", има риск и от спиране на програмата "Еразъм". По думите му, заради това Швейцария може да загуби финансиране от ЕС от над 90 млрд. евро.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?