Станишев: Кампанията срещу българите в Европа е "фалшива и популистка"

Кампанията, която се води срещу българите в Европа, е фалшива и популистка, заяви в Брюксел лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС), предаде БТА в сряда.

Станишев цитира статистика, според която България не е сред водещите държави по получаване на помощи в Англия. По думите му, на първо място е Пакистан с 35 хиляди души, а след него са Полша с 26 хиляди, Сомалия с 22 хиляди, и Индия – 20 хиляди души, а България е в самото дъно на класацията с едва хиляда души, разчитащи на социални грижи в Обединеното Кралство.

Според Станишев, дебатът за българските граждани в Англия е "абсолютно измислен, играещ върху страховете на хората".

Той коментира и референдума, който се проведе в Швейцария и бе спечелен от противниците на свободното движение на граждани.

Това е сериозно предизвикателство пред един сериозен принцип на ЕС, въпреки че Швейцария е извън него, каза Станишев и посочи, че според социалистите и демократите в Европа "свободното движение на емигранти от изтока и в ЕС е водеща".

Станишев посочи още, че резултатите от референдума в Швейцария са повдигнали въпроса за преразглеждането на европейската програма "Хоризонт 2020", има риск и от спиране на програмата "Еразъм". По думите му, заради това Швейцария може да загуби финансиране от ЕС от над 90 млрд. евро.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?