Станишев кани евроекспертите по "специални схеми за сътрудничество"

Станишев кани евроекспертите по "специални схеми за сътрудничество"

Прословутата идея на премиера Станишев за "надграждане на сътрудничеството" с Европейския съюз, многократно отхвърляна от Брюксел, и после, сякаш нищо не е било, пак подновявана, придоби поредното си превъплъщение. Както съобщи правителствената информационна служба, на заседанието си в четвъртък Министерският съвет приел "предложението на министър-председателя за създаване на специални схеми за сътрудничество между българското правителство и другите държави от ЕС".

"Тяхната цел е засилване на капацитета на държавната администрация, като акцент се поставя върху експертизата и опита", пише в съобщението.

Първоначално идеята бе представена като искане към ЕК за назначаване на европейски експерти на ключови позиции в българската администрация. След първия любезен отказ беше казано, че тя се отнася както за комисията и целия ЕС, така и за отделните страни членки. Затова и бяха направени срещи с европейските посланици в София, които също реагираха хладно. 

За последен път българската страна получи отрицателния отговор на Брюксел, вече в съвсем категоричен вид, в началото на тази седмица в писмо на председателя ЕК Барозу до премиера Станишев. В него се казваше, че исканите "нови институционални механизми" са неподходящи за страна членка на ЕС. Освен това Барозу изрично подчертаваше, че изразеното от него мнение е позиция и на страните членки, сред които вече се наблюдавала "умора от помагане" на България и правителството първо трябва да покаже "конкретни и видими резултати", за да мотивира партньорите си да изпращат в страната още експерти и средства.

От София обаче отвърнаха с обратно писмо до ЕК, в което обхватът на идеята вече беше стеснен само до управлението на европейските фондове и вместо за назначаване на евроексперти се говореше за обучение на български служители в София, кратки стажове в Брюксел и други рутинни форми на сътрудничество, които се прилагат и до момента.

С правителственото решение от четвъртък на сцената отново изскачат евроекспертите като герои на "специални схеми за сътрудничество", но вече не с ЕК, а с "другите държави от ЕС".

"Предложението за създаване на специалните схеми" предвижда "да бъдат създадени мисии за оказване на помощ от експерти на държавите от ЕС на двустранна основа, да бъдат назначени независими експерти на ключови позиции в рамките на администрацията и второстепенните разпоредители с бюджета, както и експерти на държавата, от регионални или местни администрации на държавите от Общността на ключови позиции в рамките на централно и местно ниво".

След това "към кабинета на министър-председателя ще бъде създадена междуведомствена работна група с участието на зам.-министрите на финансите, на външните работи, на труда и социалната политика, на държавната администрация и административната реформа, представител на заместник министър-председателя по управление на еврофондовете и представител на министъра по европейските въпроси".

Целта на тази работна група ще е "ефективно наблюдение и добра координация на схемите за сътрудничество".

Освен това на всеки 6 месеца на държавите от ЕС и на широката общественост ще бъде представян Доклад за оценка на партньорството.

Обхватът на идеята в това предложение отново се разширява, като освен управлението на европейските фондове като "основни области на процедурите на сътрудничество" са посочени и бизнес средата, усъвършенстването на законодателството, реформирането на съдебната система и правоприлагането и административен капацитет.
Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?