Станишев: Коалицията няма да се разклати след удара по ДПС

Станишев: Коалицията няма да се разклати след удара по ДПС

Премиерът Сергей Станишев не очаква тройната коалиция да се разклати заради раздора между управляващите по закона за избор на евродепутати. Това, което ни обединява, е много повече от това, което ни разединява, каза Станишев в четвъртък, ден след като НДСВ и по-голямата част от неговата партия БСП гласуваха заедно с опозицията срещу ДПС и отрязаха правото на българските изселници в Турция от участие в изборите за Европейски парламент (ЕП).

“Не смятам, че този казус ще разклати управлението и коалицията, нас ни обединява и програмата на правителството, и на мнозинството, подкрепяно от трите политически сили, както и амбицията за успешното ни интегриране във всички политики на ЕС”, каза Станишев.

Той коментира, че не му “допада начинът и истерията, която се разгърна по този въпрос". Става дума за 40-50 000 гласа, каза Станишев и попита дали тези гласове ще решат изборите за ЕП. “Възниква въпросът за равните права на българските граждани и аз нямам еднозначен отговор на този въпрос, защото по същество се води ограничаване на правата за гласуване на част от българските граждани”, каза премиерът.

По думите му, проблем на политическите партии е това, защо не могат да мотивират етническите българи да гласуват.

Според Станишев е необходимо принципно да бъде уреден подходът на парламента и държавата по отношение на правото на гласуване на българските граждани в чужбина. Това се налага, за да бъде отчетена спецификата на различните избори - за президент, за местна власт, за парламент, или за ЕП.

Избраните в ЕП няма да се връщат на предишни изборни длъжности

Кандидатите за евродепутати, които са на държавна работа, ще трябва да прекъсват изпълнението ѝ и да вземат платен или неплатен отпуск, гласува още НС.

Приетите текстове бяха предложени от опозицията.  

Обсъждането стана в отсъствието на ПГ на ДПС, която в сряда напусна пленарната зала в знак на протест срещу въведеното изискване в изборите за ЕП да участват само български граждани, които през последните 3 месеца са живели постоянно в България или в друга страна от ЕС. Това удря дисциплинирания електорат на ДПС в Турция, откъдето партията получава към 50 000 гласа.

Къде в чужбина да се откриват секции

В четвъртък най-много спорове предизвика въпросът къде в чужбина ще могат да се откриват изборни секции – дали само в посолства или и на други места.

От ДСБ настояха това да става само от ръководителите на мисиите ни и само в населени места в ЕС, където има дипломатически и консулски представителства, при наличие на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да упражнят правото си на вот.

Екатерина Михайлова обясни, че така “ще се прекрати порочната практика да се гласува на други места, извън консулствата на България”. По думите ѝ числото 100 показва, че наистина има желание да се гласува.

Според Татяна Дончева (БСП) изискването за броя на заявилите желание да гласуват трябва да бъде 20 души, в противен случай биха възникнали проблеми при гласуването във военните ни мисии зад граница - например в Ирак и Афганистан.

В крайна сметка текстът бе отложен по искане на НДСВ, за да може правната комисия да доизглади спорните моменти. Това ще стане вероятно идната седмица, когато правната комисия трябва да “изчисти” и други неща в законопроекта.

По предложение на Красимир Каракачанов (БНС) депутатите отложиха и гласуването на текст, в който се посочва, че при регистрацията на депутатска листа партиите трябва да внесат 15 хиляди подписа, а коалициите - 20 хиляди. Според Каракачанов той трябва да се прецизира, тъй като с предложението да се прави подписка под депутатска листа на партия или коалиция, се нарушава тайната на вота. По думите му това е вид предварително гласуване.

Бе решено още България да бъде един многомандатен район и да се гласува с  преференциална листа, като избирателят ще може да посочва един предпочитан кандидат за ЕП.

Депутатите решиха, че за участие в изборите партиите ще внасят 15 000 лв. депозит по сметка в БНБ, за коалициите сумата ще е 20 000 лв., а за инициативните комитети - 10 000 лв.

Междувременно стана ясно, че ДПС още не са решили как де реагират на приетото ограничение за участие на изселници от Турция в европейските избори. Ремзи Осман заяви пред Mediapool, че първо ще направят обиколки из страната, ще чуят мненията на избирателите си и сред това партийното ръководство ще излезе с решение.

Когато народен представител, кмет или общински съветник бъде избран за депутат в Европейския парламент(ЕП), мандатът му в България веднага се прекратява. Това реши в четвъртък парламентът, който гледа на второ четене законопроекта за избор на български представители в ЕП.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?