Станишев: Кой нормален човек се интересува от досиетата?

Станишев: Кой нормален човек се интересува от досиетата?

Разкриването на досиетата на бившата Държавна сигурност изважда карти от ръцете на хора, използвали ги за злоупотреби, рекет и шантаж, смята премиерът Сергей Станишев. Освен това той е на мнение, че осветяването на сътрудниците на репресивните комунистически служби има по-скоро историческа стойност и никой човек извън политиката не се интересува от тях. Министър-председателят сподели вижданията си по темата в сряда, след като внесе документите за регистрация на БСП за местните избори в ЦИКМИ.    

“България се намира в 21 век и има много по-интересни и по-важни за обществото теми за дискутиране – как да се развиваме напред, как да ускорим нашето развитие", констатира Станишев.

Преди ден комисията по досиета обяви имената на 140 депутати с агентурно минало, от които 19 са от настоящото Народно събрание (НС). Повечето от сегашните народни избраници побързаха да отрекат връзките си с ДС и обявиха закона за вреден, въпреки че той бе приет и с техните гласове.

Попитан дали оповестяването на кандидат-кмета им Бриго Аспарухов като щатен служител на ДС ще се отрази на изборния резултат на БСП в София, Станишев отговори: "Разсмивате ме". Преди няколко дни на подобен въпрос премиерът отвърна с "Дрън-дрън". Сега обаче направи уточнението, че Аспарухов е генерал от разузнаването и е работил за националната сигурност.

“Всички знаят, че ген. Бриго Аспарухов е генерал от българското разузнаване в продължение на дълги години и е бил ръководител на разузнаването по време на демокрацията в България от 1991 до 1997 г.”, уточни Станишев.

Той не би съдил “изначално когото и да е без да се знаят конкретните дейности, мотиви и дали съответната личност е работила за външното разузнаване и националната сигурност или е писала доноси". Това може да се изясни от самите хора, за които се доказва, че са работили за ДС, и от медиите, продължи премиерът.

Костов: ДС контролира междуетническите напрежения

Лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов заяви в сряда, че съгласието  за отваряне на досиетата трябва да премине в обществено съгласие за лустрация. Той посочи наситеното присъствие на агенти от ДС в партии като ДПС,  "Атака",  ВМРО - там, където е контролът в междуетническите  отношения. Те са в точките на конфликтите, за да контролират напреженията, с които манипулират българското общество. Това  са  типични операции на ДС, смята Костов, цитиран от БТА.

БСП участва в изборите не на олимпийския принцип и не за да респектира някого, а за да се бори за кметските места, заяви той в отговор на коментари, че целта на БСП не е Аспарухов да спечели, а да “сдържа” Бойко Борисов с това, че разполага с предполагаема компрометираща информация за него.

Станишев каза, че в България толерантните кампании много често се "балканизират", но социалистическата партия "никога не е използвала подобни средства".  

Въпреки изразеното от него мнение, че отварянето на досиетата не интересува никой нормален човек извън политиката, темата е отразена и от световните медии. Агенция Ройтерс съобщава за няколко имена от списъка – на Ахмед Доган - лидер на младшия коалиционен партньор - етническата турска партия ДПС, на бившия социалистически премиер Жан Виденов и на члена на Европейския парламент Евгени Кирилов. Миналия месец комисията съобщи, че президентът Георги Първанов също е бил агент на ДС, посочва Ройтерс, като отбелязва, че България, която беше някога най-послушният съюзник на Москва, имаше една от най-печално известните шпионски мрежи, замесени в различни заговори от опита да убийство на папа Йоан Павел Втори до убийството с отровен чадър на прогонен в чужбина дисидент в Лондон.

Британският вестник “Гардиан” също съобщава за депутатския списък с агенти на ДС, в който отново присъства името на президента Георги Първанов като бивш член на парламента. България е една от последните бивши комунистически страни, които отварят документите за своето минало, отбелязва вестникът. Припомня се, че в България бившите агенти на ДС не трябва да напуснат заеманите политически и административни постовете и няма забрана да се кандидатират за такива.

Споделяне

Още по темата

Още от България