Станишев критикува Еврокомисията за социалната политика

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев изразява опасения, че плановете на Европейската комисия в областта на социалната политика не са достатъчно амбициозни. Това се казва в официално писмо, изпратено от Станишев до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, предаде БНР.

От Еврокомисията са отказали коментар преди одобрението на документа за социалното измерение на икономическия и валутен съюз, който предстои да бъде приет следващата седмица.

Документът може да не е достатъчно съдържателен и да се окаже формално упражнение, допуска лидерът на европейските социалисти в писмото си до Жозе Барозу.

Станишев посочва, че е нужно ребалансиране на икономическото управление в Евросъюза, което да включва нови, по-амбициозни политики в социалната сфера, за укрепване на трудовите пазари и правата на работещите, защото в противен случай негативните ефекти от кризата могат да се задълбочат.

Лидерът на европейските социалисти настоява още да бъдат въведени конкретни индикатори, които да отчитат динамиката на доходите, заетостта, социалното неравенство и равнището на бедност и социално изключване на младите в отделните страни членки на ЕС.

Неофициалните информации от последните дни са, че Еврокомисията се е отказала от първоначалното си намерение да въведе подобни измерители. Според Станишев това би означавало, че Европейската комисия се опитва да прикрие негативните социални ефекти от кризата вместо да намери разрешение за тях.

Помолен за коментар в рамките на редовния брифинг на Европейската комисия, нейният говорител Оливие Баи каза, че там са се запознали с прессъобщението за писмото на Сергей Станишев, и припомни, че документът за социалното измерение на икономическия и валутен съюз ще бъде приет следващата седмица.

"Ще коментираме и ще представим подробно тази комуникация, когато тя бъде одобрена в сряда", каза Оливие Баи, цитиран от БНР.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?