Станишев лично ще пита за базите в САЩ, защото правителството не му казва

Лидерът на БСП Сергей Станишев лично ще пита в САЩ ще има ли американски бази у нас, защото от кабинета не му казвали. Станишев заяви това преди да отпътува за Вашингтон заедно с делегация на Висшия съвет на БСП по покана на Държавния департамент на САЩ.

"Народното събрание прие декларация, в която подкрепя започналия преглед на дислоциране на американските военни сили по света, но ние винаги сме отправяли сериозна критика към българското правителство за това, че то не предоставя на парламента и на обществото адекватна и обективна информация дали се водят преговори в момента", каза Станишев.

Лидерът на социалистите каза, че в САЩ ще има широк кръг от политически срещи, по време на които ще бъдат дискутирани и въпроси, свързани с Ирак.

Лидерът на социалистите заяви след среща с посланика на САЩ през седмицата, че позицията на БСП дали България трябва да продължи участието с в операцията в Ирак ще зависи от новата резолюция на Съвета за сигурност на ООН, а също и това дали бъдещото иракско правителство ще бъде достатъчно легитимно. Той се оплака и от кабинета, че не е направил достатъчно за осигуряването на допълнително военно присъствие в Кербала, където нашият контингент дълго време изпълняваше задачи за два батальона.

Преди да отпътува, Станишев отново посочи, че има два фактора, които биха могли да окажат сериозно влияние върху бъдещето на Ирак в посока на регулиране или на ескалиране на ситуацията.

Тези условия са международната легитимност на действията на коалицията и за това ние настояваме да има нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, и вътрешната легитимност от гледна точка на това доколко преходното правителство, което ще се формира в края на юни, ще представлява общественото мнение и гласа на иракския народ, каза Сергей Станишев, цитиран от БТА.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: