Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Станишев: МВР бързо да разкрие сценария и организацията на агресивния протест

ГЕРБ търсят бързо връщане на власт, БСП не приема това

367 коментара
Сн. БГНЕС

В първите си изявления след драматичния обрат на протестите през изминалата нощ, когато гражданите обсадиха парламента и се стигна до сблъсъци и насилие след опитите на полицията да изведе блокирани в НС депутати, БСП повтори познатите си тези, че едни нови избори сега няма да променят конфигурация и че случващото се обслужва ГЕРБ.

 

"Някой се стреми на всяка цена да постигне падане на правителството още в рамките на тази парламентарна сесия и предсрочни избори", каза Сергей Станишев в сряда сутринта. Избори сега ще доведат до възпроизвеждане на статуквото, това е единственият начин Бойко Борисов и Цветан Цветанов да контролират ГЕРБ и да участват в управлението, смята той.


"В момента, в който партия ГЕРБ обяви, че влиза в НС, се стигна до радикализиране на протестите", заяви Станишев.


"Очевидно има стремеж към незабавни избори с тази цел или към включване на ГЕРБ в управлението на всяка цена, но това няма как да бъде прието от страна на БСП", посочи той.

 

През днешния ден ще очакваме много ясен анализ на събитията от вчера от страна на МВР и специално от вицепремиера г-н Йовчев, каза Станишев. Зад агресивната част на протестите има ясен сценарий, организатори, те трябва да бъдат разкрити, уточни той на извънредна пресконференция, на която не бе дадена възможност на журналистите да задават въпроси.

 

 

Мантрата "Вчера видяхме съвсем различно лице на протестите" – очевидно предварително подготвена – бе произнесена от Станишев и почти всички представители на БСП в правителството, които се изказаха за събитията.

 

Видяхме насилие, хвърляне на камъни, потрошен автобус, вземане на над 100 човека за заложници, видяхме разбиване на улици, кофи, което няма как да бъде възприемано нормално в европейска демократична държава, посочи Станишев.

 

Очакваме МВР да си свърши работата, да идентифицира провокаторите, тези, които търсеха насилие, и да гарантира нормалната работа на НС, продължи Станишев.

Всички политици, които поощряваха всякаква форма на протест, влязоха в капан, който легитимира всякакви, в т.ч. и незаконни действия, каза той. Кметицата на София, която 40 дни се правеше на разсеяна, а днес изразява възмущение от вандалщината, очакваме също да си застане на мястото и да си поеме отговорността за бездействието, настоя Станишев.

 

През следващите дни БСП ще направи всичко възможно за нормалната работа на институциите, за политическа воля за диалог, декларира лидерът на БСП докато пред централата на партията около 20 протестиращи скандираха "Оставка незабавно".

Михаил Миков, който още снощи съобщи, че НС няма да заседава в сряда, очаква МВР, прокуратурата и Столичната община да се опитат да прочетат и да прилагат законите на страната. Народните представители са избрани, не за да работят с ултиматуми и натиск, те имат всички права, които имат българските граждани, каза Миков по повод на снощната блокада на парламента.

 

Той каза, че от четвъртък парламентът отново ще заседава.


Очакванията за ескалация на напрежението, които отправих на 26 юни, и апела към президента, към всички институции и политически партии, явно не бяха чути, посочи той.

 

Според него вчерашната ситуация около НС за пореден път доказала, че безотговорни политици слагат тежко клеймо на България като страна, която била далеч от критериите на Конституцията за правова държава. Оттук насетне търсенето на демократични и правови решения в рамките на Конституцията става все по-трудно, поради тази причина вчера призовах народните представители да не идват в парламента днес, посочи Миков.

 

Зад агресивната част от протестите има и ясен сценарий, и организатори

"Приказките, че поводът за гнева на гражданите бил бюджетът, не отговарят на никаква реалност, защото повечето хора, които и вчера протестираха, едва ли знаят подробностите за какво става дума", заяви лидерът на БСП.

 

Той отново повтори, че актуализацията на бюджета е необходима за социалната политика; за да може хората с увреждания да получават пари; родителите на първокласниците имат нужда от тези средства, има нужда българският бизнес, каза Сергей Станишев.


Зад агресивната част от протестите има и ясен сценарий, и организатори и те трябва да бъдат разкрити, призова лидерът на БСП. Станишев очаква МВР да идентифицира провокаторите и да гарантира нормалната работа на НС. По думите му кметицата на София също трябва да си поеме отговорността за бездействието 40 дни.

Трябва да има диалог, но трябва да има и държава, каза Станишев. По думите му диалогът като ултиматум не е приемлив и не е формата за водене на разговори за промени в политическата система, за изборно законодателство, за приемане на бюджет или за времето за провеждане на едни или други избори.

 

Миков: БСП не се бои от избори, може и да са 3 в 1, но няма да променят нищо

 

Винаги има вероятност правителството да подаде оставка, БСП не се страхува от избори "утре, наесен, другата пролет", но те няма да променят политическата конфигурация, защото големият проблем е конфронтацията, зад която стоят големите политически интереси и която придобива понякога политически, а понякога квазиполитически измерения, какъвто е вчерашният случай с нощната блокада на парламента, коментира по-късно Михаил Миков пред БНР.

 

Според когото нищо не пречи, ако се има избори 2 в 1 напролет, каквито са исканията за обединяване на вота за евродепутати с този за ново НС, те да са и 3 в 1. "Защото се оказа, че в тази кризисна ситуация президентът не може да изиграе онази конституционна роля, която му е възложена - да олицетворява единството на нацията", посочи Миков.

 

По думите му предсрочни избори в никакъв случай няма да успокоят обстановката, в която има протестиращи срещу правителството и такива, които го подкрепят.

 

Трябва да се премислят следващите стъпки – дали ще има ново правителство в рамките на този парламент или автоматични предсрочни избори, и как това ще повлияе върху преговорите за финансирането от еврофондовете през следващия програмен период, подчерта Михаил Миков.

 

Той не пропусна да поиграе на любимата струна на сегашните управляващи – предстоящото поевтиняване на тока с 5 на сто от август, чието реализиране също било застрашено при подаване на оставка.

 

Министър Стойнев: Не водете децата на протести, не ги излагайте на риск


Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (БСП) също се изказа за "промененото лице" на протеста и призова хората да не водят децата си на антиправителствените демонстрации.

 

"Децата не заслужават да бъдат водени на подобни протести, защото възможността да се случи нещо лошо в тази ситуация е огромно. Не излагайте децата си на необоснован риск", каза Стойнев в сряда пред БНТ.

Той коментира, че снощният опит за евакуиране на министри и депутати от сградата на парламента с автобус е бил излишен, но така са преценили съответните органи.

”Смятам, че с това се нажежи допълнително обстановката. Имаше хора дошли с камъни и този автобус им даде повод”, добави Стойнев, който бе един от тримата блокирани министри в НС заедно с депутати, журналисти и административни служители.

 

"Вчера ми се обаждаха десетки хора от провинцията, които ме питаха дали да идват да помагат, аз им казах да не идват, защото няма смисъл да създаваме изкуствено напрежение", каза Стойнев.

 

Вигенин: "Зад гърба на протестиращите надничат едни олигархични кръгове"

 

Външният министър Кристиан Вигенин заяви от своя страна, че "зад гърба на протестиращите надничат едни олигархични кръгове".

 

"Нима не знаем как се насажда напрежение? Един кръг търси реванш”, запита той.

 

По думите му кабинетът е направил няколко неудачни кадрови нарушения на ниско ниво. Според него Делян Пеевски не станал шеф на ДАНС не само заради протестите, а и защото имало остра реакция от една от политическите сили, които подкрепят правителството.

Той призна, че една определена част от посланиците у нас разглеждат правителство на Пламен Орешарски като ключ за решаването на проблема, но не пожела да уточни кои са те.

”Мога да се присъединя към казаното от посланиците и казаното от Вивиан Рединг. Тяхното послание беше за диалог. Европа иска тук да има стабилност”, заяви Вигенин пред бТВ, пропускайки удобно факта, че еврокомисарят подкрепи протестите.

”Със сигурност България не изглежда добре като цяло. Това не е изключително – виждахме подобни сцени в Гърция, Мадрид. Но не е оправдано. Нямаше да стигнем дотук ако призивите за диалог бяха приети. Протестът се насърчаваше от различни страни, той се употребява от едни групи за едно, от други – за друго”, посочи още Вигенин.

"Трябва да благодарим на полицията, издържаха им нервите и не се стигна до масов бой”, каза още външният министър.

 

По повод избора на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за шеф на националната сигурност, което взриви протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски, и последвалото назначение на спорния Емил Иванов за управител на София-област, Миков заяви, че е убеден, че имат много кадрови грешки. "Убеден съм също така, че имаме изключителна реактивност по повод на тези кадрови грешки, много по-висока, отколкото в случая "Желева" или случая "Калина Илиева". И мога да ги изброявам, "Напоителни системи" шефът без диплома или последният случай от предишния кабинет, когато сложиха на ДКЕВР за шеф човек без диплома, Бойко Борисов го посочи", заяви парламентарният шеф.

 

"Но няма да се сравняваме с тях, не бива. Трябва да сме още по-реактивни, още по-чувствителни в тази среда, в която много често политическите атаки минават през лично омаскаряване. Особено когато пък има и основания за това", каза още той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

367 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #367

  Станишев, гузен негонен бяга а??? Душичка златна...

 2. Анонимен
  #366

  хаха мръсен комунист нали ти си виновен за всичко !

 3. Анонимен
  #365

  Чакаме МвР да потжарди че ти си порачал всичко!!!

 4. Анонимен
  #364

  Е как да разкрие като ако разкрие ще стигне до твоята сексуално-нестандартна натура бе, тюфлек!

 5. Анонимен
  #363

  Какво казва проф Близнашки ( с леви убеждения) за Станишев в интервю:"Нагонът за власт е доминиращият мотив във всичките му действия и в целия му живот. Той няма личен живот, няма професия, чрез която да се доказва и да търси изява...Самият той се явява най-пълното и завършено олицетворение на олигархичния модел, срещу който протестират днес българските граждани....Става дума за особен посткомунистически феномен от неосталинистки тип, който тепърва ще бъде разискван." А за БСП:" БСП е дълбоко увредена.

 6. Анонимен
  #362

  Тоя мальчик /или девушка, всьо равно!/ все повече заприличва на Волен ефенди Сидероглу! Нема ли кой да му даде един мегафон бе?!

 7. Анонимен
  #361

  Това е вдигнатият пръст на Хизбула и на руската олигархия - продукт на КГБ ! Станишев, идете си с мир ! Българският народ е преживял и отхвърлил много тирании - ще отхвърлим и вашата, рано или късно !!

 8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #360
 9. Анонимен
  #359

  Станишееееев подай си оставкатааа!!! Станишеееев червен боклук такъв нагъл! Махай се!

 10. Анонимен
  #358

  И тоя клоун да не размахва така смело с пръста, а да вземе да си подаде оставката защото вече ме дразни и ми се иска да го ударя с камък в главата!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.