В отсъствието на Орешарски

Станишев на Бузлуджа: Правителството направи за 2 месеца повече от ГЕРБ за 4 години

"Съблазнително бе да пренесем събора в София"

Сн. БГНЕС

В отсъствието на премиера Пламен Орешарски лидерът на БСП Сергей Станишев поиска на Бузлуджа подкрепа за кабинета му и обяви, че има сценарий на задкулисни кръгове, които са създали проекта ”Бойко Борисов”, а сега имат нови идеи и не искат левицата да е на власт. Въпреки че бе обявено, че Орешарски ще държи реч пред левите симпатизанти, премиерът не се появи, а военният министър Ангел Найденов обясни отсъствието му със ”служебни ангажименти” и прочете слово от негово име.

Съборът се провежда при затегнати мерки за сигурност заради очакванията от провокации от страна на протестиращи срещу управлението. Te посрещнаха социалистите на пътя край Габрово. Протестът се проведе под формата на изложба, като граждани подредиха импровизирана изложба на тоалетна хартия и кондоми, които олицетворяват свършеното от правителството на Пламен Орешарски.

Хиляди симпатизанти на БСП се събраха на Бузлуджа и традиционно отбелязват 122-ата годишнина на организираното социалистическо движение в България със скара и естрадни хитове. 

”През последните 2 месеца този парламент и това правителство в трудна среда, в агресия, нетърпимост, липса на диалог, успя да направи повече за хората, отколкото правителството на Борисов за четири години”, заяви Сергей Станишев в словото си, в което често се обръщаше към множеството с думите ”Така ли е?” и търсеше овации.

По данни на БСП присъстват 50 000 души.

Задкулисен сценарий на олигарси не иска БСП на власт

Станишев обясни, че БСП ще изпълни ангажимента си за промяна и продължи курса на левицата да обяснява, че зад протестите прозирала олигархията.

”Тези, които протестират казват: оставка. Ние казваме: знаем, че е трудно и няма да дадем правителството на Орешарски да стане плячка на задкулисни политически и икономически интереси, и реваншизъм. Много години наред от 90-те досега в България са налице политически, икономически и медийни задкулисия и олигархия, които вечно чертаят своите сценарии, които за сметка на хората прокарват своите интереси. Това са същите, които създадоха проекта "Бойко Борисов", същите сега казват: имаме нови идеи и проекти, хората ги наричат Реформаторски блок”, каза Станишев.

”Знаехме, че когато тръгнахме да променяме модела в цените на енергетиката, ще има съпротива. Знаехме, че когато започнахме да очистваме държавата от срастването с ГЕРБ ще има яростна съпротива, от тези, които се налапаха 4 години, които ограбваха държавата”, каза още Станишев.

По думите му именно тези хора стояли зад този сценарий и искат на всяка цена да запазят позициите си, за да продължи всичко постарому.

Станишев посочи конкретно кръга "Капитал", който според него дирижирал протестите.

"Един от кръговете, който е известен и който постоянно присъства със своите икономически политически интереси и медийно влияние, е кръгът "Капитал", Икономедиа и другите структури. Там има икономически и политически интереси. Те сега се опитват да дирижират протестите, да вземат монопола на гражданското общество. Защото гражданското общество е многолико. Ние чуваме и протестиращите, и хората, които не желаят правителството да си подава оставката", каза Станишев.

БСП възстановила демокрацията, за да има протести

Станишев разясни, че протестите срещу правителството на Орешарски се провеждат по негова заслуга, тъй като в момента е възстановена демокрацията в страната и отбеляза, че е било съблазнително да проведе и събора на левицата в столицата, каквито призиви имало от симпатизанти.

 "Четири години живяхме при един мракобесен режим, помните ли страха? Всеки се страхуваше, хората не смееха да си кажат мнението, днес всеки може да протестира и да каже каквото си иска. Това е свободата и демокрацията и това се върна, защото една партия -  БСП 4 години имаше силите и куража да се противопостави на авторитаризма, на олигархията на задкулисните сделки и да каже на българите – има и друг път”, каза Станишев.

Той нападна протестиращите срещу кабинета на Орешарски, като посочи, че ”2000 агресивни протестиращи обсадиха парламента, държаха 120 души заложници, мятаха камъни, търсиха сблъсък с полицията и кръв”.

"Много хора ми се обадиха с думите: "Стига търпяхте това безобразие! Да пренесем Бузлуджа в София! Да отидем пред Президентството и ГЕРБ – тези, които дирижират протестите, и да им покажем, че те не са цяла България и те не са монопол! Много беше съблазнително и ние да блокираме столицата, но ние сме различни – не търсим агресия и конфронтация с никой наш сънародник. Ние сме съвременната левица – нашето място е тук, на Бузлуджа", заяви Станишев.

Орешарски: ”Не винаги е прав, който вика най-силно”

Темата за демокрацията беше застъпена и в изчетеното от Ангел Найденов слово на премиера Пламен Орешарски, който посочва, че ”след 4 години, през които не е допускано да се изразява мнение, различно от това на властта, днес хората имат възможност да кажат какво мислят”.

”Не винаги е прав, който вика най-силно – същността на демокрацията е да отстояваш правото на всеки. Аз няма да бъда премиерът, който отнема права и свободи, готов съм на разговори с всички”, посочва Орешарски.

 "Нямахме нормалните 100 дни толеранс, отказахме се от тях бързо, защото страната се нуждае от спешни решения. България е в ситуация, в която не може да понесе повече безвремие. Давам си сметка за кризата на ценности и желанието за промяна, защото повече така не може. Народът ни има нужда от изход от безвремието. Нямаме намерението да обявяваме поредния край на кризата, а ще дадем възможност на българските граждани да прережат лентата и да сложат точка на тежката социално-икономическа криза”, се казва още в словото му.

”Затова и първите ни мерки са насочени към икономическото възстановяване, стабилизиране доходите на българските граждани и спиране на рекета върху бизнеса. Смятам, че е настъпило времето обществената енергия да бъде съзидателна. Българските граждани трябва да получат шанс да развият своя потенциал. Нужен е диалог, консенсус между политическите сили по важните въпроси", заявява още премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България