Социалистите с кампания "от врата на врата, в полза на Мартин Шулц"

Станишев на конгреса на ПЕС: Да седнем в една кръчма с европейците

Тръгват от вечния град Рим за да продължат вечната борба за справедливост

Кандидатът на ПЕС за председател на Еврокомисията Мартин Шулц получи червени гербери след като бе официално номиниран. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев го обяви за човек от народа Сн.ЕПА/БГНЕС

С кампания "от врата на врата, в полза на Мартин Шулц" – с това послание 20 000 активисти, които са "сърцето" на ПЕС, тръгват на поход към победата на социалистите на предстоящите избори за европейски парламентът през май. Това обяви лидерът на европейските и българските социалисти Сергей Станишев на конгреса на ПЕС в Рим, на който се събраха представители на 36 леви партии и организации от Европа.

Вечният град не е избран случайно за началото на кампанията, защото продължаваме "нашата вечна борбата за справедливост, човешко достойнство, солидарност, равни права и възможности за всички в Европа", отбеляза Станишев. Той започна речта си пред делегатите на италиански в знак на уважение. На ревера беше сложил мартеница, а българските социалисти закичиха останалите делегати със "символа на надеждата" по думите на Станишев.

Конгресът на ПЕС официално избра председателя на европарламента Мартин Шулц за кандидат на партията за председател на бъдещата Европейска комисия. Станишев, който има близки отношения с Шулц, го нарече "кандидатът на народа", което ще е "изключително важно" за победата. "Моята Европа е тази, която защитава правата на всички граждани", каза на свой ред Шулц.

Социалистите приеха още и манифест на ПЕС с десет основни проекта свързани с безработицата, рестарта на икономиката, финансовия сектор, равенството и засилване на ролята на Европа в света.

По думите на Станишев манифестът и Мартин Шулц са "крайъгълните камъни на нашия избирателен план", но "същината на кампанията" е във всяка жена, всеки мъж, всеки европеец, който иска промяна.

В момента социологическите проучвания дават крехка преднина на ПЕС пред основния им конкурент Европейската народна партия (ЕНП), която управлява Европа през последните пет години по време на най-тежката икономическа криза от началото на създаването на Евросъюза.

Според Станишев разликата между социалистите и "другите в Европа" е, че те са сред хората и чуват техните искания. "Ние може и да имаме постове, но сме близо до хората - нека да седнем на една маса в една кръчма с европейците, да чуем проблемите им", призова лидерът на ПЕС.

Консерватори и националисти – фалшивата алтернатива на статуковото

Станишев нападна управляващите консерватори и националистите. "Нека бъдем честни – консерваторите създадоха голяма бъркотия в управлението на Европа и справянето с кризата", каза Станишев. Според него това го знае "всеки безработен, всеки работник, който усеща ограбените си социални права, всяка жена, чиито права са атакувани...всеки млад европеец, чието бъдеще е в риск".

"Има националисти, има антиевропейци, има ксенофоби, които казват: "Европа е източник на вашите проблеми. Европа е виновна за това". Точно затова те предлагат да се гласува за тях и казват: "Трябва да разрешим кризата, проблемите на национално равнище". Ясно мога да кажа, че това е фалшива алтернатива на статуквото", каза Станишев.

По думите му в момента сме изправени пред тези две различни реалности – "изходът от доминацията на консерваторите и фалшивата алтернатива, която предлагат националистите".

Офертата на ПЕС – Европа, която закриля, работи и постига резултати

Според Станишев промяната може да бъде донесена само от ПЕС. За целта през май е необходимо да бъде постигната "възможно най-голяма активност на гласоподавателите на ПЕС".

"Тук сме, за да кажем, че е възможна и друга Европа.... Трябва да изградим Европа на напредъка, Европа, която закриля, Европа, която постига резултати и работи", каза Станишев.

Той е сигурен, че ПЕС може да направи това. "Казвам ви го като лидер на ПЕС, като лидер на национална партия", допълни Станишев. Той обеща да участва активно в кампанията на българските социалисти и във "всички кампании на партиите, които търсят подкрепа от страна на ПЕС".

Пътна карта за промяна на Европа

Пътната карта за промяна на Европа на ПЕС е манифест с десет основни проекта. На първо място са работните места, следвани от рестартиране на икономиката, финансовия сектор в услуга на гражданите и реалната икономика, е посочил Станишев.

По думите му "време е да изградим отново съюз на равенството и защита правата на жените, на разнообразието....съюз на равенството между нациите и взаимно уважение. Съюз, в който всеки може да се радва на безопасен и здравословен живот. Съюз в Европа, в който никой не е забравен. Време е за една Европа на демокрация и участие, зелена Европа, Европа, която е силен играч в световен мащаб", представи Станишев накратко другите основни проекти, залегнали в манифеста на ПЕС.

Украйна ще се развива и сближава с ЕС

Според Станишев ЕС има своите отговорности по целия свят. "Не можем да изградим стена между Европа и останалата част от света. Това е вярването на нашите опоненти. Ние не виждаме ситуацията така. Трябва да видим страданието, което ни заобикаля", каза лидерът на ПЕС.

ПЕС трябва да подкрепя хората, които се борят за демокрация, за правителства, които се отчитат пред народа, за мир и социална справедливост и то по целия свят, смята Станишев.

Според него в момента ЕС играе ключова роля в Украйна за спиране на кръвопролитията и насилието. Външните министри на Франция и Германия (б.ред. Те са социалисти) "изиграха изключително важна роля при сключването на сделката за преход, но сагата все още не е приключила", каза Станишев. По думите му ситуацията в Украйна "остава изключително напрегната".

"Аз вярвам, че ние, европейските социалисти, трябва да дадем ясен знак за това, че ние ще помогнем на Украйна да остане една демократична страна, да бъде обединена като нация, страна, която ще се развива и сближава все повече и повече с ЕС", каза Станишев.

Той посочи, че ПЕС винаги се е борила за истински и продължителен мир в Близкия изток. Преговорите, които текат, трябва да помогнат за постигането на дълготрайно решение на проблема между Израел и Палестина, каза Станишев.

Той вярва, че ПЕС ще продължи политика на отворени врати към членство на нови партии. Станишев призовава следващия член да бъде партия от Западните Балкани.

Орешарски: Нужна е смяна на политиките

Макар да не е член на Българската социалистическа партия на нейни разноски в конгреса на ПЕС участва и българският премиер Пламен Орешарски.

Пред делегатите той заяви, че Европа има нужда от смяна на политиките.

"Имаме нужда от политики за икономически растеж. Тогава фискалната консолидация ще бъде лесно постигната. Имаме нужда от политики за заетост като алтернатива на обезщетенията за безработица. Имаме нужда от повече интеграция и солидарност като алтернатива на сепаратизма и ксенофобията",  каза Орешарски.

Според него днешните проблеми на Европа са резултат от политиката на дерегулация на пазарите водена от консервативните партии през последните повече от 10 години.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?