Станишев на митинг пред АЕЦ „Белене”, Борисов го пуска на площадката

Повече от 250 хиляди подписа са събрани в подкрепа на искането за референдум за АЕЦ "Белене", съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев на митинг пред входа на площадката на централата в неделя.

Той обясни, че "сегашното увеличение на тока е пряко следствие от политиката на ГЕРБ", а не наследство от управлението на неговото правителство.

Има изцяло подготвена площадка за два реактора на атомна централа, в Европа в момента са не повече от пет подобни, каза Станишев. Според него, за да стане 7-ми реактор в Козлодуй на това ниво, от днешна дата ще са нужни 7-8 години. Той заяви, че България може да пропусне момента. По думите му "проектът не е загубен безвъзвратно и има пълна готовност за строителство".

Жителите на града, които бяха на митинга днес, издигнаха лозунги "Аз не искам да изплащам неустойките за АЕЦ "Белене", а ти?", "За" АЕЦ "Белене" - "За" България", "АЕЦ "Белене" плюс седми блок в Козлодуй", "Стоп на лъжите за АЕЦ "Белене".

След митинга присъстващите петима народни представители бяха допуснати да разгледат площадката на спрения проект. Членовете на инициативния комитет за подписката и журналистите изчакаха депутатите на входа. След това в община Белене продължи изнесеното заседание на комитета с участието на депутатите.

По-късно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма съобщиха, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов е осигурен достъп до площадката на АЕЦ "Белене" за Инициативния комитет за референдум за АЕЦ "Белене" и представители на медиите.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?