Станишев набира сили за промени в кабинета

Станишев набира сили за промени в кабинета

Резултатът от евровота не може да бъде повод за предсрочни парламентарни избори, но може “да се наложат персонални промени в кабинета” за “нова и по-модерна политика”. Това каза във вторник премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, чиято партия претърпя поражение на изборите в неделя, а президентът и бивш председател на партията Георги Първанов коментира, че изборният резултат е урок най-вече за БСП.

Възможни персонални промени в правителството ще бъдат внимателно премислени в оглед на тяхната целесъобразност, каза Станишев в Рим пред участниците в Третата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Той коментира ситуацията около министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров с думите, че не е привърженик на спонтанните действия. “Отпускът на Овчаров е до 28 май и след това ще взема решение по въпроса”, допълни премиерът.

Овчаров пропуска еврокомисаря по енергетиката?

Въпреки възникналата обстановка след разразилия се корупционен скандал с министър Овчаров, еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс ще осъществи планираното си за петък посещение в София. Говорителят му съобщи за БНР, че комисарят възприема България като важна страна членка на ЕС, отдава голямо значение на разговорите си в българската столица и няма да намерение  да отменя посещението си, което е насрочено отдавна. Сигурно е, че Пиебалгс ще разговаря с министър-председателя и ще изнесе лекция за общата енергийна политика на ЕС. Все още не е ясно кой ще бъде негов събеседник от МИЕ при така създалите се обстоятелства.

Във вторник от министерството на Овчаров съобщиха, че той вероятно ще остане в отпуск до приключване на прокурорската проверка. Същия ден главният прокурор Борис Велчев каза, че проверката по скандала приключва до ден, но резултатите ще бъдат оповестени идната седмица.

На 6 май Станишев принуди министъра си да излезе в отпуск заради разразилия се скандал с взаимни обвинения в корупция и заплахи между него и шефа на националното следствие Ангел Александров, който също се оттегли до приключване на проверката.

Принудителната почивка на Овчаров изтича в сряда, но заради почивните дни около 24 май той трябва да се яви на работа идния понеделник. Тогава той най-вероятно щял да поиска удължаване на отпуска с още 10 дни, съобщиха от министерството му, което в момента се наблюдава от премиера. В зависимост от проверката обаче Овчаров можело да се върне на работа предсрочно.

Станишев повтори в Рим, че с освобождаването на двама зам.-министри (Корнелия Нинова и Делян Пеевски) и с отпуска на Овчаров е дал ясен политически знак на съдебната система и обществото, че ще държи на истината и на фактите по този въпрос.

Изборното поражение на БСП е още един аргумент за смятана на енергийния министър, който обаче като зам.-председател на БСП има силни позиции и поддръжниците му вероятно ще дадат отпор на рокадата.

Премиерът повтори позицията си, че в нито една страна, влязла в ЕС, резултатите от евровота не са били основа за предсрочни избори. Такива иска неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия спечели с малка преднина изборите за Европейски парламент.

БСП води кампания за евроизбори, докато ГЕРБ и “Атака” използваха етническата карта, каза Станишев. Няма да спра да повтарям, че това е опасна игра и ще продължа да се боря срещу етнизацията на българската политика, заяви премиерът. Той припомни позицията си против принципа за уседналост в избирателния закон, тъй като според него той засяга фундаментални демократични права на българските граждани.

На въпрос за досиетата министър-председателят каза, че България трябва да се отнася към миналото си, търсейки поуките, на основата на историята и на европейските ценности. Това правителство направи решителна крачка за изясняване на истината, приемайки закона за досиетата, отбеляза Станишев и посочи, че е против лустрационния момент в този закон, предаде БТА. Според него обаче е важно да се знае кои политици, кметове, журналисти са сътрудничили на бившата ДС и с какви мотиви. 

Споделяне

Още по темата

Още от България